Σε μια βαριά κατηγορία κατά της Κίνας προχώρησε η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών (BfV), καθώς κατηγόρησε ανοιχτά την ασιατική χώρα για κυβερνοκατασκοπία, μέσω της χρήσης ψεύτικων προφίλ στο LinkedIn, με απώτερο σκοπό τη συλλογή πληροφοριών, για Γερμανούς αξιωματούχους και πολιτικούς.

Η BfV υποστηρίζει ότι οι κινεζικές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποίησαν τον ιστότοπο και είχαν στόχο τουλάχιστον 10.000 Γερμανούς, με σκοπό πιθανόν να τους προσλάβουν ως πληροφοριοδότες. Μάλιστα, αποκάλυψαν έναν αριθμό ψεύτικων προφίλ που χρησιμοποιήθηκαν γι’ αυτό το σκοπό.

Ο επικεφαλής της BfV Χανς-Γκέοργκ Μάασεν υποστήριξε ότι οι λογαριασμοί δείχνουν τις προσπάθειες της Κίνας να υπονομεύσει την υψηλού επιπέδου πολιτική της Γερμανίας. ‘Είναι μια ευρεία προσπάθεια διείσδυσης σε συγκεκριμένα κοινοβούλια, υπουργεία και κυβερνητικές υπηρεσίες”, ανέφερε.

Στο παρελθόν, η Κίνα έχει αρνηθεί παρόμοιες καταγγελίες για κυβερνοκατασκοπία και μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει στις καταγγελίες της Γερμανίας.

Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών αποκάλυψε 8 από τα πιο ενεργά προφίλ που χρησιμοποιήθηκαν για να έρθουν σε επαφή με Γερμανούς χρήστες του LinkedIn. Έχουν σχεδιαστεί για να δείχνουν ελκυστικά στους άλλους χρήστες και να προωθούν νέους κινέζους επαγγελματίες, που όμως δεν υπάρχουν.

Χρήστης ενός λογαριασμού φέρεται ο Allen Liu, που φέρεται ως μάνατζερ ανθρώπινων πόρων σε οικονομική συμβουλευτική εταιρεία και ο Lily Wu, που φέρεται ότι εργάζεται σε think tank στην ανατολική Κίνα. Όμως σύμφωνα με τη γερμανική πλευρά, και οι δύο λογαριασμοί είναι πλαστοί.

Η γερμανική υπηρεσία εκφράζει αυξημένη ανησυχία για τα περιστατικά και έχει ζητήσει από χρήστες που θεωρούν ότι ήρθαν σε επαφή με ύποπτους λογαριασμούς να επικοινωνήσει μαζί της.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ