Προχωρούν οι ρωσικές δυνάμεις σε τοποθεσίες κατά μήκος του μετώπου στην Ουκρανία, καταλαμβάνοντας ένα χωριό στην περιοχή του Ντονέτσκ, εξασφαλίζοντας προνομιακές θέσεις στην περιοχή του Χαρκόβου και αποκρούοντας μια σειρά ουκρανικών επιθέσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Η Ρωσία κατέχει περίπου το 18% της Ουκρανίας, κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα, και έχει επεκτείνει τα εδάφη της από την αποτυχημένη αντεπίθεση του Κιέβου το 2023, η οποία δεν κατάφερε να σημειώσει πρόοδο ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις.

Μετά την πτώση της Αβντιίβκα, οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν σε μια σειρά καταλήψεων σε χωριά στην ανατολική Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε διατάξει τον ρωσικό στρατό να προχωρήσει περαιτέρω μέσα στην Ουκρανία μετά την πτώση της πόλης της Αβντίιβκα, όπου τα ουκρανικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν συντεταγμένα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε το χωριό Σεμένιφκα, νοτιοδυτικά της Αβντιίβκα, και ότι κατάφερε να συντρίψει τις ουκρανικές δυνάμεις και ξένους μισθοφόρους σε διάφορα χωριά της περιοχής.

Επιπλέον, η Ρωσία αναφέρει ότι κατάφερε να εκδιώξει τα ουκρανικά στρατεύματα στις περιοχές Σινκίφκα στο Χαρκόβο και σε άλλα σημεία κατά μήκος του μετώπου, καθώς και ότι έπληξε εργαστήρια κατασκευής drones. 

Η επιλογή του Χάρκοβου ως κεντρικού αντικειμενικού στόχου της νέας μεγάλης ρωσικής επίθεσης μετά τον Φεβρουάριο του 2022, εγκρίθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο της Ρωσίας Β.Πούτιν.

Το Χάρκοβο είναι το κέντρο των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών μεταξύ ανατολικής Ουκρανίας και Ρωσίας, καθώς το σιδηροδρομικό δίκτυο από τις ρωσόφωνες περιοχές (το Χάρκοβο κατά 70% κατοικείται από ρωσόφωνους) έχει καταστραφεί από τους Ουκρανούς πριν την έναρξη του πολέμου.

Η πλήρης κατάληψή του είναι δύσκολη, οπότε στοχεύουν στην κύκλωσή του και στην απομόνωση από το Κίεβο και σταδιακά στην κατάληψή του με την παράδοση των Ουκρανών, χωρίς να χρειαστεί να καταστραφεί η πόλη.

Από την πλευρά του, το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα απέκρουσαν επιθέσεις κοντά στην Σεμένιφκα και αντιμετώπισαν μια σειρά άλλων ρωσικών επιθέσεων.

Το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου προβλέπει ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να σημειώνουν επιτυχίες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ