Τα κράτη της Βαλτικής κατηγόρησαν τη Ρωσία για την παρεμπόδιση των συστημάτων GPS κοντά στο Καλίνινγκραντ.

Η ρωσική πλευρά ανέφερε πως τα σήματα GPS προσβλήθηκαν για να αποτραπούν επιθέσεις με drones στο Καλίνινγκραντ από τη Λιθουανία, όπως είχε καταγγείλει και η Λευκορωσία τις προηγούμενες ημέρες.

Πιλότοι ανέφεραν απώλεια του σήματος γεωεντοπισμού κατά την πτήση, κάτι που τους εμπόδιζε να φτάσουν με ασφάλεια στον προορισμό τους.

Τον Μάρτιο του 2024, ένα αεροσκάφος της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Γκραντ Σαπς και δημοσιογράφους, έχασε το σήμα του κατά την επιστροφή από την Πολωνία, πετώντας κοντά στο Καλίνινγκραντ.

Τον Απρίλιο του 2024, η The Sun ανέφερε ότι χιλιάδες βρετανικές πτήσεις υπέστησαν καταστολή του GPS, πιθανώς από τη Ρωσία. Παρεμβάσεις στον εναέριο χώρο της Βαλτικής επηρέασαν πάνω από 2.300 πτήσεις της Ryanair, σχεδόν 1.400 της Wizz Air, 82 της British Airways και τέσσερις της EasyJet.

Στις 25 και 26 Απριλίου, δύο πτήσεις της Finnair από το Ελσίνκι προς την εσθονική πόλη Tartu επέστρεψαν στο αεροδρόμιο λόγω παρεμβολής GPS.

Ειδικοί αναφέρουν ότι δεκάδες χιλιάδες πτήσεις έχουν επηρεαστεί από εμπλοκή GPS τους τελευταίους μήνες.

Η εμπλοκή επηρεάζει όλους τους χρήστες GPS στην περιοχή και έχει διαταράξει τα σήματα πλοίων στη Βαλτική Θάλασσα, προκαλώντας ανησυχία για την ασφάλεια της ναυτιλίας.

Οι αναλυτές ασφαλείας εκφράζουν ανησυχία για τις ενέργειες της Ρωσίας, προειδοποιώντας για τραγικές συνέπειες.

«Όταν κάποιος σβήνει τα φώτα σας κατά τη διάρκεια οδήγησης τη νύχτα, το ταξίδι γίνεται επικίνδυνο. Η κατάσταση στη Βαλτική περιοχή κοντά στα ρωσικά σύνορα έχει γίνει πολύ επικίνδυνη για να αγνοηθεί», δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις.

Ταυτόχρονα, η φινλανδική αεροπορική εταιρεία Finnair σταμάτησε τις πτήσεις της προς την Εστονία προσωρινά.

Δείτε εδώ τη σχετική ανάρτηση από το «Χ» 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ