Το βράδυ της Πέμπτης προς την Παρασκευή, το Ισραήλ χτύπησε το ραντάρ μιας συστοιχίας αεράμυνας που φρουρούσε το ιρανικό πυρηνικό εργοστάσιο στο Natanz με έναν υπερηχητικό πύραυλο Rampage δικής του παραγωγής.

Αυτό ανέφερε ο στρατιωτικός ανταποκριτής του ισραηλινού τηλεοπτικού καναλιού KAN, Itai Blumenthal. Ο δημοσιογράφος, τα λόγια του οποίου μεταδίδονται από τα ισραηλινά ΜΜΕ, γράφει ότι αυτός ο «ειδικός πύραυλος» κατηγορίας αέρος-εδάφους, που αναπτύχθηκε από την IMI (Αμυντική Βιομηχανία), έχει βεληνεκές 145 km και κεφαλή 150 κιλών, έχει την υψηλότερη ακρίβεια καθοδήγησης και σχεδόν άπιαστος λόγω της υπερηχητικής ταχύτητας που αναπτύσσει.

Η Defense Industry Concern παρουσίασε για πρώτη φορά τον πύραυλο Rampage το 2018 ως φθηνό ανάλογο δυτικών πυραύλων για τον ίδιο σκοπό – να χτυπήσει συστήματα αεράμυνας χωρίς να πέσουν στο οπτικό πεδίο των ραντάρ τους.

Σύμφωνα με το KAN, η επίθεση στο ραντάρ S-300 στο Natanz έγινε από αεροσκάφη F-35 από απόσταση ασφαλείας, χωρίς κίνδυνο για τους Ισραηλινούς πιλότους.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του Rampage εμφανίστηκαν αρκετές ώρες αφότου οι New York Times ανέφεραν ότι η επίθεση στο σύστημα αεράμυνας του Ιράν πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας έναν πύραυλο υψηλής τεχνολογίας ικανό να κρυφτεί από τα ραντάρ του Ιράν. Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει επίσημα την επίθεση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ