Φωτιά στα Βαλκάνια βάζουν οι δηλώσεις του Σέρβου υπουργού Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι «σερβικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι έτοιμες νε επέμβουν στο Κοσσυφοπέδιο, εάν ο πρόεδρος της χώρας δώσει την εντολή».

Όπως αναφέρουν τα σερβικά ΜΜΕ και αναμεταδώσει το TASS ο Βούτσεβιτς δήλωσε επίσης ότι «όλοι οι ελιγμοί των σερβικών στρατιωτικών μονάδων στην επικράτεια της χώρας πραγματοποιούνται σύμφωνα με τους εθνικούς κανονισμούς, και δεν έρχονται σε αντίθεση με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» «Οι σερβικές στρατιωτικές μονάδες είναι έτοιμες να εισέλθουν στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και να εκτελέσουν όποιες αποστολές τους ανατεθούν εάν ο πρόεδρος της χώρας τους το διατάξει.

Θέλω να επαναλάβω απόλυτα ξεκάθαρα και με ακρίβεια αυτό που έχω ήδη πει πολλές φορές, κυρίες και κύριοι, ως υπουργός Άμυνας, και αυτό πρέπει να το επικοινωνήσετε κυριολεκτικά λέξη προς λέξη», δήλωσε πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς για να συμπληρώσει:

«Εάν ο σερβικός στρατός λάβει εντολή από τον Πρόεδρο του Δημοκρατίας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς  με την ιδιότητα του αρχιστράτηγου ότι οι μονάδες του θα πρέπει να εισέλθουν στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου ως τμήμα της Δημοκρατίας της Σερβίας, οι ένοπλες δυνάμεις θα εκτελέσουν αυτό το έργο αποτελεσματικά, επαγγελματικά και με επιτυχία», είπε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας δήλωσε επίσης ότι όλοι οι ελιγμοί των σερβικών στρατιωτικών μονάδων στο έδαφος της χώρας πραγματοποιούνται σύμφωνα με τους εθνικούς κανονισμούς, δεν έρχονται σε αντίθεση με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεν πρέπει να αφορούν εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας.

Ο πρωθυπουργός του μη αναγνωρισμένου κράτους του Κοσσυφοπεδίου, Albin Kurti, είπε νωρίτερα ότι ένοπλοι άνδρες με μάσκες, υποστηριζόμενοι από Σέρβους αξιωματούχους, επιτέθηκαν σε αστυνομικούς στα βόρεια της επαρχίας τη νύχτα της 24ης Σεπτεμβρίου, σκοτώνοντας έναν από αυτούς.

Ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε αργότερα σε μια ομιλία του προς το έθνος ότι οι αστυνομικές μονάδες του Κοσσυφοπεδίου σκότωσαν τρεις Σέρβους και ότι η υπό το ΝΑΤΟ Δύναμη του Κοσσυφοπεδίου (KFOR) είχε ουσιαστικά δώσει λευκή κάρτα στον Κούρτι για να σκοτώσει Σέρβους στα βόρεια της επαρχίας.

Ανέφερε ότι μέλη της KFOR βοήθησαν την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου στην επιχείρηση κατά των ντόπιων Σέρβων. Ο Βούτσιτς είπε ότι μετά από αυτό που συνέβη, το Βελιγράδι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτησία της επαρχίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ