Εν πλω προς τον Κόλπο βρίσκεται το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS (IKE) Dwight D. Eisenhower το οποίο απέπλευσε από το Norfolk προκειμένου να ενισχύσει τις αμερικανικές δυνάμεις που αναπτύσσονται στην περιοχή. Αρχικά το ΙΚΕ ήταν να κατευθυνθεί στην ανατολική Μεσόγειο ενισχύοντας το ΄USS Gerald Ford στη συνέχεια όμως και κατόπιν εντολής του Πενταγώνου, το σκάφος μαζί με την ομάδα σκαφών που το συνοδεύει θα κατευθυνθεί μέσω της Ερυθράς Θάλασσας στον περσικό Κόλπο.

Η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς και η επαπειλούμενη εμπλοκή του Ιράν σε αυτή, έχει αυξήσει στο κατακόρυφο και την ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν.

Το αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford ήδη βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο πλέοντας δυτικά της Κύπρου και τα «δρομολόγια» των μεταφορικών αεροσκαφών του αμερικανικού Ναυτικού C-2A Greyhound, μεταξύ της Σούδας και του αεροπλανοφόρου είναι συχνά.

Οι ΗΠΑ δεν σταματούν εκεί καθώς μεγάλος αριθμός αεροσκαφών πρόκειται ή έχει ήδη μετασταθμεύσει στην Ευρώπη. Μεταξύ αυτών στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1B Lancer, B-52H και αρκετά αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-135.

Στο πλαίσιο αυτό η 112ΠΜ θα εξελιχθεί σε κύριο κόμβο εξυπηρέτησης των αμερικανικών δυνάμεων μζί με παναμερικανική βάση στη Σούδα.

Η μεγάλη αυτή συγκέντρωση των  αμερικανικών σκαφών στην ανατολική Μεσόγειο, δυσανάλογα μεγάλη για τα τεκταινόμενα στο Ισραήλ εξανάγκασε και τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν να προχωρήσει στην δήλωση ότι οι πύραυλοι Kh-47M2 Kinzhal, οι οποίοι μεταφέρονται από τα αεροσκάφη MiG-31K που περιπολούν στην Μαύρη Θάλασσα έχουν εμβέλεια 1.000 χλμ. συνδέοντας το θέμα με την παρουσία του αμερικανικού Ναυτικού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ