Την ολοκλήρωση των δοκιμών ενός νέου επαναστατικού πυραύλου του πρώτου στον κόσμο που χρησιμοποιεί πυρηνική πρόωση ανακοίνωσε σε συνέντευξή του οπ Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως είπε ο Πούτιν, η Ρωσία δοκίμασε με επιτυχία τον Burevestnik, έναν πύραυλο cruise ικανό να φέρει πυρηνικές κεφαλές και πυρηνική πρόωση με δυνητικό βεληνεκές πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων σχεδόν παγκόσμιο.

Ο Burevestnik πιθανότατα ανήκει στα νέα όπλα της Ρωσικής Ομοσπονδίας που είχε ανακοινώσει ο Ρώσος πρόεδρος την 1η Μαρτίου του 2018.

Ο “Burevestnik”  φαίνεται να είναι ένα από τα νέα αυτά οπλικά συστήματα. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, μιλάμε για ένα διηπειρωτικό πύραυλο cruise  πρακτικά απεριόριστου βεληνεκούς ικανό να φέρει πυρηνική κεφαλή.

Ο ρωσικός στρατός σημείωσε ότι ο πύραυλος cruise  σε  χαμηλή πτήση είναι άτρωτος σε όλα τα υπάρχοντα και μελλοντικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας και αεράμυνας.

Πως όμως λειτουργεί η πυρηνική πρόωση στους πυραύλους. Το ακριβές σύστημα για τον “Burevestnik είναι άγνωστο αυτό όμως που θεωρητικά υπάρχει ως βάση πρόωσης πυραύλων στο διάσημα είναι ένας πυρηνικός αντιδραστήρας ο οποίος παράγει θερμότητα.

Παράλληλα στον πύραυλο υπάρχει ικανή ποσότητα υδρογόνου σε αέρια μορφή.

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας θερμαίνει απευθείας το υδρογόνο, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμα πιο ζεστό και να διαστέλλεται γρήγορα.

Το καυτό, υπό πίεση υδρογόνο στη συνέχεια αποβάλλεται μέσω ενός ακροφυσίου στο πίσω μέρος του πυραύλου. Καθώς το υδρογόνο διαστέλλεται και εξέρχεται από το ακροφύσιο, παράγεται ώση.

Εάν οι Ρώσοι έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα σχετικά μιρκό πυρηνικό αντιδραστήρα ο οποίος να χωρά στο κέλυφος ενός πυραύλου cruise το οποίο θα πρέπει να φιλοξενεί επισης και υδργόνο σε αέρια μορφή τότε θα πρόκειται για ένα πραγματικά επαναστατικό όπλο.

Βέβαια δεν μπορούμε να μιλάμε για απεριόριστη εμβέλεια, καθώ ς αυτή θα εξαρτάται από την ποσότητα του αέριου υδρογόνου στις δεξαμενές του πυραύλου.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε  επίσης στη ετήσια συγκέντρωση αναλυτών και δημοσιογράφων ότι η Ρωσία έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις εργασίες για το διηπειρωτικό πυραυλικό σύστημα Sarmat, ένα άλλο βασικό στοιχείο της νέας γενιάς πυρηνικών όπλων της.

Ο Πούτιν, ο οποίος έχει επανειλημμένα υπενθυμίσει στον κόσμο την πυρηνική ισχύ της Ρωσίας δήλωσε ότι κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα εναντίον της Ρωσίας.

Αν μια τέτοια επίθεση γινόταν αντιληπτή, είπε, «ένας τέτοιος αριθμός πυραύλων μας – εκατοντάδες – θα εμφανιζόταν στον αέρα, ώστε ούτε ένας εχθρός δεν θα είχε πιθανότητες επιβίωσης».

Η Ρωσία δεν έχει πραγματοποιήσει δοκιμή που να περιλαμβάνει πυρηνική έκρηξη από το 1990, αλλά ο Πούτιν αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επαναλάβει τέτοιες δοκιμές.

Σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επικυρώσει τη συνθήκη που απαγορεύει τις πυρηνικές δοκιμές, ενώ η Ρωσία την έχει υπογράψει και επικυρώσει. Θα ήταν θεωρητικά δυνατό η Δούμα, το κοινοβούλιο της Ρωσίας, να ανακαλέσει την επικύρωσή της, είπε.

Στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι η επανάληψη των πυρηνικών δοκιμών από τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες ή και από τις δύο χώρες θα ήταν βαθιά αποσταθεροποιητική σε μια εποχή που οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι μεγαλύτερες από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 60 χρόνια. Τον Φεβρουάριο, ο Πούτιν ανέστειλε τη συμμετοχή της Ρωσίας στη συνθήκη New START που περιορίζει τον αριθμό των πυρηνικών όπλων που μπορεί να αναπτύξει κάθε πλευρά.

Όμως δεν υπάρχει ανάγκη, είπε ο Πούτιν, η Ρωσία να ξαναγράψει το δόγμα της για την πραγματική χρήση των πυρηνικών όπλων, το οποίο λέει ότι μπορεί να τα εκτοξεύσει είτε ως απάντηση σε πυρηνικό πλήγμα εναντίον της είτε σε περίπτωση απειλής της ύπαρξης του κράτους.

«Νομίζω ότι κανένας άνθρωπος με σώας τας φρένας και καθαρή μνήμη δεν θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον της Ρωσίας», σημείωσε ο Πούτιν απαντώντας σε ερώτηση του Ρώσου αναλυτή Σεργκέι Καραγκάνοφ.

«Το ΣΑ του ΟΗΕ χρειάζεται μεταρρυθμίσεις»

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στον ΟΗΕ είπε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, αλλά μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα συμφωνηθούν με συναίνεση. Παράλληλα δήλωσε ότι η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική, ειδικότερα, αξίζουν μεγαλύτερη εκπροσώπηση.

Αναφερόμενος στις απώλειες των Ουκρανών, εκτίμησε ότι στον πόλεμο της Ουκρανίας, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 90.000 Ουκρανοί στρατιώτες από τότε που ξεκίνησε η αντεπίθεση στις αρχές Ιουνίου, και πως το Κίεβο έχασε επίσης 557 άρματα μάχης και 1.900 τεθωρακισμένα οχήματα.

Είπε επίσης ότι η συνεργασία της Ρωσίας με την Κίνα δεν στρέφεται εναντίον κανενός και πως η Ρωσία ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη νέων οδών εφοδιασμού με την Κίνα.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ευρώπη αποκλείει τη Ρωσία με ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα, και πως οι δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας για την Ουκρανία έβλαψαν την ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Ασίας έγιναν πιο ανταγωνιστικές.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ο Πούτιν είπε ότι η Αρμενία δεν άκουσε τις προτάσεις της Ρωσίας για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ δήλωσε επίσης ότι η πολιτικοποίηση της Ομάδας των 20 μεγάλων οικονομιών (G20) είναι ένας ασφαλής τρόπος για να εξασφαλιστεί η καταστροφή της. Επαίνεσε την Ινδία, για τη μεσολάβηση της στην διατύπωση του τελικού ανακοινωθέντος, το οποίο δεν καταδίκασε τη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με την Ιαπωνία σχετικά με την άρση των κυρώσεων, αλλά ότι το Τόκιο θα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία για να συμβεί αυτό.

Αναφερόμενος στην προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία ήταν πάντα κατά της ένταξης της στο ΝΑΤΟ, επειδή απειλεί την ασφάλεια της. Είπε επίσης πως αν σταματήσει η στρατιωτική βοήθεια από το εξωτερικό η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να υπάρξει και μετά από μία εβδομάδα όλα θα έχουν τελειώσει.

Μιλώντας για την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία δεν έχει αντιρρήσεις για την ένταξη της στην ΕΕ , λέγοντας ότι «αν είναι έτοιμοι να δεχθούν μια τέτοια οικονομία ας το κάνουν».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ