Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δήλωσε κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην 22η σύνοδο της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας (UDCG) ότι η νέα ρωσική επίθεση στην περιοχή του Χάρκοβο υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για συνεχή στήριξη προς την Ουκρανία.

Η σύνοδος, που συγκέντρωσε υπουργούς και αξιωματούχους άμυνας από σχεδόν 50 χώρες, αποσκοπεί στον συντονισμό της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Ο Όστιν περιέγραψε την άμυνα απέναντι στη ρωσική επίθεση ως «σκληρή και επικίνδυνη μάχη» προσθέτοντας ότι αυτή η κατάσταση καθιστά τη σύνοδο ακόμα πιο σημαντική.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει έως και 10 χιλιόμετρα στην περιοχή του Χάρκοβο από τις 10 Μαΐου, αλλά έχουν σταματήσει από την πρώτη γραμμή άμυνας.

Αν και τα συγκεκριμένα αποτελέσματα της συνόδου δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, ο Όστιν τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη παραδώσει πολλές από τις κύριες προτεραιότητες της Ουκρανίας και αναμένεται να προσφέρουν ακόμα περισσότερη βοήθεια.

Επιπλέον, ανέφερε ότι «η αεράμυνα θα είναι ψηλά στην ατζέντα μας σήμερα» κάτι που θα βοηθήσει την Ουκρανία να υπερασπιστεί την περιοχή του Χάρκοβο και άλλες περιοχές κοντά στο μέτωπο.

Ο υπουργός κατέληξε λέγοντας ότι «οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι» και προέτρεψε τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας να αυξήσουν την υποστήριξή τους.

Αυτή η νέα ρωσική επίθεση και η επείγουσα ανάγκη για ενίσχυση της υποστήριξης προς την Ουκρανία τονίζουν την κρισιμότητα της συνόδου στο Ράμσταϊν, με τους συμμάχους να επιδιώκουν την καλύτερη δυνατή στρατηγική για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ