Παγκόσμια ανησυχία προκάλεσε το γεγονός ότι σχεδόν ταυτόχρονα ΗΠΑ και Ρωσία πραγματοποίησαν ασκήσεις συναγερμού για το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου!

Η Ρωσία ξεκίνησε πρώτη τις δοκιμές στα δημόσια συστήματα προειδοποίησης έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα ενεργοποιώντας τις σειρήνες και διακόπτοντας τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές για να προειδοποιήσει τον πληθυσμό ότι δεν πρέπει να πανικοβληθεί.

Η δοκιμή είναι η πρώτη από το 2020, ενώ πλέον οι αρχές θα διεξάγουν δοκιμές δύο φορές το χρόνο κάτι που από μόνο του δείχνει πως η Ρωσία θα βρίσκεται από εδώ και στο εξής σε πολεμική ετοιμότητα.

Γύρω στις 10:40 π.μ. ώρα Μόσχας, την Τετάρτη, οι σειρήνες ήχησαν σε πολλές περιοχές της Ρωσίας και παράλληλα σε κινητά, τηλεοράσεις και ραδιοφωνικούς σταθμούς μεταδόθηκε καθησυχαστικό μήνυμα:

«Προσοχή σε όλους! Η ετοιμότητα των συστημάτων προειδοποίησης ελέγχεται, παρακαλούμε μείνετε ψύχραιμοι».

Για κάποιο λόγο όμως και οι ΗΠΑ αποφάσισαν να ελέγξουν και αυτές ταυτόχρονα σχεδόν τα πανεθνικά τους συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης του πληθυσμού.

Η άσκηση γίνεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο και όχι σε πολιτειακό ενώ ήδη σε πολλές Πολιτείες οι Αμερικανοί λαμβάνουν προειδοποιητικά μηνύματα.

Το Σύστημα Ειδοποίησης Έκτακτης Ανάγκης έχει σχεδιαστεί ώστε ο Αμερικανός πρόεδρος να είναι σε θέση να μιλήσει στον αμερικανικό λαό εντός 10 λεπτών μέσω συγκεκριμένων διαύλων όπως το ραδιόφωνο και η τηλεόραση.

Eπί της ουσίας πρόκειται για όλα όσα ακολουθούν μετά την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση DEFCON 1, δηλαδή έχει ήδη γίνει η έναρξη πυρηνικού πολέμου και ήδη υλοποιούνται τα πρώτα πυρηνικά πλήγματα και από τις δύο πλευρές.

«Ενώ αυτοί οι τύποι ειδοποιήσεων χρησιμοποιούνται συχνά σε στοχευμένες περιοχές για να ειδοποιήσουν τους ανθρώπους στην περιοχή για πράγματα όπως ανεμοστρόβιλοι, η δοκιμή της Τετάρτης έγινε σε ολόκληρη τη χώρα», σημειώνουν αμερικανικά δίκτυα.

Η κατάσταση αμυντικής ετοιμότητας (defense readiness condition, εν συντομία DEFCON) είναι h κατάσταση συναγερμού που χρησιμοποιείται από τις Ένοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το σύστημα DEFCON αναπτύχθηκε από τον Μικτό Επιτελείο Στρατού (JCS) και προβλέπει πέντε κλιμακούμενα επίπεδα ετοιμότητας (ή κατάσταση συναγερμού) για τις ΗΠΑ.

Αυξάνεται σε σοβαρότητα από DEFCON 5 (λιγότερο σοβαρό) σε DEFCON 1 που σηματοδοτεί το ξέσπασμα πυρηνικού πολέμου.

Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ, τον Μάρτιο οι αμερικανικές στρατηγικές δυνάμεις τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού Επιπέδου ΙΙ, το υψηλότερο επίπεδο που έχουν τεθεί εδώ και πολλά χρόνια, ως απάντηση στις τότε φήμες που διέρρεε η Μόσχα περί φόρτωσης πυρηνικών όπλων σε ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά στην ΑΒ Ένγκελς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ