Σοκ στις χώρες που αρνούνται να συμμορφωθούν με τις οδηγίες του ΝΑΤΟ για συνεισφορά τους στην συλλογική άμυνα έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του πρώην Αμερικανού προέδρου  Ντοναλντ Τραμπ, ο οποίος είπε ότι «θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να κάνει ό,τι θέλει κατά χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ που δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις της στη βορειοτλαντική συμμαχία.»

Πιο αναλυτικά, μιλώντας κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στη Νότια Καρολίνα το Σάββατο, ο Τραμπ είπε ότι έκανε τα σχόλιά του για τη Ρωσία κατά τη διάρκεια συνάντησης ηγετών χωρών του ΝΑΤΟ. Αφηγήθηκε ότι ο ηγέτης μιας «μεγάλης χώρας» είχε παρουσιάσει μια υποθετική κατάσταση στην οποία δεν είχε εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις εντός του ΝΑΤΟ και είχε δεχθεί επίθεση από τη Μόσχα.

Ο Τραμπ είπε πως ο ηγέτης (την ταυτότητα του οποίου δεν αποκάλυψε) είχε ρωτήσει εάν οι ΗΠΑ θα έρχονταν να βοηθήσουν τη χώρα του σε αυτό το σενάριο. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, του απάντησε:

«Δεν πλήρωσες; Είσαι παραβατικός;… Όχι, δεν θα σε προστάτευα, στην πραγματικότητα θα τους παρότρυνα να κάνουν ό,τι θέλουν. Πρέπει να πληρώσεις».

Ποιοι είναι οι «τζαμπατζήδες» του ΝΑΤΟ;

Το ΝΑΤΟ πιέζει σκληρά για να ληφθεί πιο σοβαρά υπόψη η κατευθυντήρια οδηγία του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα

«Ξοδεύουμε περισσότερα και ξοδεύουμε καλύτερα, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», έχει δηλώσει ο  Στόλτενμπεργκ .

Καταρχάς η χώρα μας, παραμένει ο μεγαλύτερος spender της συμμαχίας ως ποσοστό του ΑΕΠ, συνεισφέροντας ένα 3,59%.

Οι ΗΠΑ (3,57%) παραμένουν δεύτερες με την Πολωνία (2,34%) τρίτη και την Κροατία, την Εσθονία και τη Λετονία (2,16%) από κοινού πέμπτες.

Η Λιθουανία ολοκληρώνει τα έθνη που επιτυγχάνουν τον στόχο του ΑΕΠ, με δαπάνες 2,03%.

Αφού έπεσε κάτω από την κατευθυντήρια γραμμή του 2%, η Γαλλία (1,93%) είναι ένατη και η Ρουμανία (1,88%) είναι η 10η.

Το Λουξεμβούργο δαπανά ένα  0,54% με την Ισπανία (1,03%) και το Βέλγιο (1,07) να βρίσκονται στην τελευταία τριάδα.

Δύο θέσεις πάνω από το Βέλγιο είναι ο Καναδάς (1,36%), ενώ η Ιταλία (1,54%), η Γερμανία (1,49%), η Ολλανδία (1,45%) και η Δανία (1,40%) συγκαταλέγονται μεταξύ των εθνών κάτω από τις κατευθυντήριες γραμμές.

Οι χώρες ακριβώς οι οποίες προκλητικά «κουνούσαν το δάχτυλο» στην Ελλάδα για το εξωτερικό της χρέος βάζοντάς μας σε σκληρή εποπτεία και καταστροφική λιτότητα και υποθήκευση των εθνικών περιουσιακών στοιχείων  για 99 χρόνια!

Αυτοί είναι που διαμαρτύρονται τώρα.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε πως «αναμένω ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ένας ισχυρός και αφοσιωμένος σύμμαχος του ΝΑΤΟ».  Και πρόσθεσε πως «το ΝΑΤΟ παραμένει έτοιμο και ικανό να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους. Οποιαδήποτε επίθεση στο ΝΑΤΟ θα αντιμετωπιστεί με ενιαία και δυναμική απάντηση. Οποιαδήποτε πρόταση ότι οι σύμμαχοι δεν θα υπερασπιστούν ο ένας τον άλλον υπονομεύει όλη την ασφάλειά μας, συμπεριλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ και θέτει Αμερικανούς και Ευρωπαίους στρατιώτες σε αυξημένο κίνδυνο».

Ν.Τραμπ: «Καλπάζει» στις δημοσκοπήσεις

Ο Ντόναλντ Τράμπ συνεχίζει να καλπάζει σε όλες τις δημοσκοπήσεις  έναντι του Τζό Μπάιντεν.

Οι Αμερικανοί πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τον Ντόναλντ Τράμπ από τον Τζό Μπάιντεν για θέματα οικονομίας, όπως τονίζουν οι Financial Times.

Σε δημοσκόπηση που διενήργησαν, αποκαλύπτεται ότι παρότι η οικονομία των ΗΠΑ καλυτερεύει διαρκώς, εντούτοις οι πολίτες φαίνεται να μην εμπιστεύονται τους χειρισμούς του αμερικανού προέδρου την ώρα μάλιστα που οι φήμες για την κατάσταση της υγείας του, κυρίως της μνήμης του, οργιάζουν.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην δημοσκόπηση, το 42% θεωρεί ότι ο Τράμπ  είναι ικανότερος για θέματα οικονομίας από τον Τζό Μπάιντεν που συγκεντρώνει το 31%. Πάντως, 1 στους 5, ήτοι το 21%, δεν εμπιστεύεται κανέναν από τους δύο υποψήφιους προέδρους.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, έρχονται μετά τις ευθείες επιθέσεις που δέχεται ο Μπάιντεν από το επιτελείο του Τράμπ διότι «είναι ένας ηλικιωμένος άντρας και δεν μπορεί να ηγηθεί της χώρας». Από την άλλη, παρά τις δικαστικές περιπέτειες, ο Ντόναλντ Τράμπ φαίνεται πως διατηρεί το προβάδισμα του και κερδίζει διαρκώς τους αντιπάλους του στους εσωκομματικούς γύρους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ