Μία πολύ σημαντική άσκηση για τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021.

Πρόκειται για την Τετραμερή Αεροναυτική Άσκηση με την επωνυμία «EUNOMIA 2/2021», που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο της Τετραμερούς Πρωτοβουλίας (QUADRIPARTITE INITIATIVE – QUAD) Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου. 

Πολύ σημαντική γιατί αποτελεί υλοποίηση στην πράξη του ελληνογαλλικού αμυντικού συμφώνου με το οποίο επί της ουσίας (με βάση ότι προβλέπει) μια κοινή ελληνογαλλική αεροναυτική δύναμη θα προστατεύει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ, ενώ θα καταλύει έμπρακτα την υποτιθέμενη «τουρκική υφαλοκρηπίδα» του τουρκολιβυκού παράνομου μνημονίου.

Κατά την διάρκεια της άσκησης μάλιστα, ελληνικά και γαλλικά μαχητικά πέταξαν πάνω από την περιοχή της τουρκικής NAVTEX.

Η «EUNOMIA 2/2021» διεξάγεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και αποτελεί μεγάλης κλίμακας άσκηση που σχεδιάζεται κατόπιν συνεργασίας του ΓΕΕΘΑ με τα Επιτελεία Ενόπλων Δυνάμεων των 3 συμμετεχουσών Χωρών. Η Ελλάδα συμμετείχε με μέσα και προσωπικό των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ (πατήστε εδώ) και η Γαλλία η Ιταλία και η Κύπρος με Αεροπορικά και Ναυτικά Μέσα.

Την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021 και κατά την ολοκλήρωση της άσκησης, πραγματοποιήθηκε η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV Day), τις δραστηριότητες της οποίας παρακολούθησαν εκπρόσωποι και των τεσσάρων Χωρών της QUAD, μεταξύ των οποίων ο Επιτελάρχης του ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, η Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο κ. Salina GRENET – CATALANO, ο Γενικός Διοικητής Επιχειρήσεων της Μεσογείου της Γαλλίας Υποναύαρχος Roux de Luze και ο Ακόλουθος Άμυνας της Ιταλίας στην χώρα μας Σμήναρχος Efrem Moioli.

Κατά την συνεκπαίδευση το προσωπικό των συμμετεχουσών Χωρών εξασκήθηκε σε ευρύ φάσμα επιχειρησιακών αντικειμένων, που περιλάμβαναν Επιχειρήσεις Επιφανείας, Αεροπορικές Επιχειρήσεις, Ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης καθώς και Επιχειρήσεις Ναυτικής Αποτροπής – Νηοψίες. defencenet.gr

Η QUAD καταδεικνύει τη συλλογική πρόθεση και δέσμευση των τεσσάρων Χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την εφαρμογή και το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας καθώς και την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα έδωσε την ευκαιρία στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να προβάλλουν τις δυνατότητες που μπορούν να αναπτύξουν επί του πεδίου συνεργαζόμενες με αντίστοιχες άλλων χωρών.

defencenet.gr
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ