Πολύ φοβόμαστε πως στην Αθήνα θα βρεθούν σε δυσάρεστη έκπληξη σε ό,τι αφορά το τουρκικό αίτημα για την αγορά των 40 νέων F-16 Viper και τον εκσυγχρονισμό άλλων 80 παλαιών F-16 της ΤΗΚ.

Η τουρκική LOR «παίζει» έντονα στα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ και αυτό μόνο καλό δεν είναι γιατί δείχνει ότι προετοιμάζεται κλίμα για «ευκίνητους» χειρισμούς από την Ουάσινγκτον.

Αλήθεια μήπως στην Αθήνα βιάζονται να υπογράψουν την πενταετή συμφωνία με τις ΗΠΑ; Δεν θα έπρεπε να ξεκαθαρίσει πρώτα ποια θα είναι η αμερικανική απάντηση στο τουρκικό αίτημα;

Τι θα πράξουμε αν είναι θετική; Ποιος θα είναι ο μοχλός πίεσης κατά των Αμερικανών άμα ήδη τους έχουμε δώσει τα πάντα;

Το Bloomberg, ένα από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ, γράφει σχετικό άρθρο με τίτλο «Ο Ερντογάν αναμένει να συζητήσει τη συμφωνία όπλων 6 δισ. Δολαρίων στη συνάντησή του με τον Μπάιντεν».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θα ζητήσει από τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στην επόμενη παγκόσμια σύνοδο να επιτρέψει στην Άγκυρα να προχωρήσει στην μεγάλη αυτή προμήθεια. 

Πρόκειται για πολύ μεγάλη τουρκική ή αμερικανική ή και των δύο, «μαλαγανιά» και μάλλον ισχύει η τρίτη εκδοχή.

Παρουσιάζεται μία μοναδική ευκαιρία να τα βρουν οι δύο χώρες μεταξύ τους χωρίς να ανοίξει «μύτη» και να είναι όλοι ικανοποιημένοι, πλην της Αθήνας φυσικά.

Ελπίζουμε το τουρκικό αίτημα να πάει στον κάλαθο των «αχρήστων» αλλά έχουν δει πολλά τα μάτια μας…

Αναφέρεται ακόμη ότι η Τουρκία υπέβαλε επίσημη αίτηση για την αγορά 40 νέων F-16 στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ δύο ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι μιλώντας στο Bloomberg δήλωσαν ότι αυτή η συμφωνία αξίζει 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εδώ πρέπει να πούμε πως οι Αμερικανοί μέσω αυτού του deal θα ξεχρεώσουν και τα 1,5 δισ. δολάρια που χρωστούν στην Τουρκία από την αποπομπή της από το πρόγραμμα των F-35.

Ωστόσο, αυτοί οι αξιωματούχοι είπαν, “Είναι δύσκολο να λάβουμε έγκριση από το Κογκρέσο, αφού αγόρασε το σύστημα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία και η Τουρκία δεν άλλαξε στάση”.

Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Ερντογάν αναμένεται να θέσει αυτό το ζήτημα στον Μπάιντεν στη Σύνοδο της G20, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη της Ιταλίας, στο τέλος αυτού του μήνα. Ωστόσο, το Bloomberg υπογράμμισε ότι δεν έχουν καθοριστεί ακόμη λεπτομέρειες και ημερομηνία συνάντησης μεταξύ των δύο μερών.

Ενώ είχε δηλωθεί ότι δεν είναι ακόμη γνωστό εάν ο Μπάιντεν θα ικανοποιηθεί με αυτήν την απαίτηση για όπλα, ένας αξιωματούχος με στενή γνώση του θέματος είπε: «Ο στόχος της Τουρκίας είναι να εγγυηθεί αεροσκάφη συμβατά με το ΝΑΤΟ».

Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να κάνει δήλωση στο Bloomberg για το θέμα αυτό.

Επίσης και το το Reuters επιβεβαιώνει πως η Τουρκία ζήτησε “από τον σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 που κατασκευάζονται από την Lockheed Martin”. Σύμφωνα με την έκθεση, η Τουρκία προσπαθεί να εκσυγχρονίσει την αεροπορία της μετά την πτώση της αγοράς αεροσκαφών F-35.

Η εντολή πρέπει να εγκριθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ καθώς και από το Κογκρέσο των ΗΠΑ που μπορεί να μπλοκάρει συμφωνίες.

“Ως θέμα πολιτικής, το τμήμα δεν επιβεβαιώνει ή σχολιάζει τις προτεινόμενες πωλήσεις ή μεταφορές αμυντικών συστημάτων, έως ότου αυτές κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο”, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ