Έτοιμο το πρωτότυπο του F-16 Viper - Η πορεία του προγράμματος και τα δύο ερωτήματα

Μπορεί τους τελευταίους μήνες το ενδιαφέρον όλων να έχει πέσει στην απόκτηση από την Πολεμική μας Αεροπορία των γαλλικών μαχητικών 4.5 γενιάς Rafale και στο σοβαρότατο ενδεχόμενο απόκτησης των καλύτερων μαχητικών 5ης γενιάς, των αμερικανικών F-35, όμως το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας «τρέχει» παράλληλα και το πρόγραμμα για την αναβάθμιση των 84 F-16 block 52+ και F-16 block 52+ Advance σε Viper, που σημαίνει ότι πιο εκσυγχρονισμένο σε F-16 παγκοσμίως, με ερωτηματικά όμως να παραμένουν.

Στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι εργασίες μετατροπής του πρώτου πρωτότυπου μαχητικού F-16 σε διαμόρφωση Viper και στο τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται να είναι έτοιμο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα νέα τμήματα του αεροσκάφους έχουν τοποθετηθεί και πλέον βρίσκονται σε εξέλιξη οι δοκιμές στο έδαφος αλλά παραμένουν δύο σημαντικά ερωτηματικά. Τι θα γίνει τελικά με το Σύστημα Αυτοπροστασίας αλλά και με την προμήθεια όπλων νέας γενιάς.

Πίσω στο χρονοδιάγραμμα των εργασιών τις δοκιμές εδάφους θα ακολουθήσουν οι πτητικές δοκιμές και αφού διαπιστωθεί πως το αεροσκάφος είναι σε άριστη κατάσταση, το πρώτο Viper θα κάνει το επόμενο καθοριστικό βήμα. 

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΓΕΑ, το πρωτότυπο αεροσκάφος θα πετάξει τον Ιανουάριο για τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να το ελέγξουν οι Αμερικανοί, να ολοκληρωθούν όλες οι δοκιμές και να δοθεί έγκριση για να ξεκινήσει στην ΕΑΒ η αναβάθμιση των υπολοίπων αμερικανικών μαχητικών.

Διαβάστε την συνέχεια στο pronews.gr

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV