Το σκάνδαλο με την προμήθεια των 40 F-35 από την Lockheed Martin που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης, τα οποία θα αγοραστούν σε διπλάσια τιμή, έχει και συνέχεια αφού η Ελλάδα προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτή την… «αγορά του αιώνα», θα πρέπει να δώσει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και μάλιστα θα παραχωρήσει συγκεκριμένα οπλικά συστήματα:

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι Ουκρανοί «η Αθήνα έχει στο οπλοστάσιό της και μπορεί να μεταφέρει στο Κίεβο τα σοβιετικά-ρωσικά συστήματα αεράμυνας Tor-M1, OSA-ΑΚ, S-300, καθώς και τα πυροβόλα ZU-23-2 όπως και πυρομαχικά για όλα τα προαναφερόμενα».

Με λίγα λόγια η Ελλάδα θα απογυμνώσει επιπλέον τις αμυντικές της ικανότητες και ιδιαίτερα τις αντιαεροπορικές!

Να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Α.Μπλίνκεν στην επιστολή που απέστειλε στον Κυριάκο Μητσοτάκη το Σάββατο είπε:

«Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία.

Εάν αυτές οι δυνατότητες ενδιαφέρουν την Ουκρανία, και εκκρεμούσας της αξιολόγησης της κατάστασης και της αξίας τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για πιθανή πρόσθετη Χρηματοδότηση Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων ύψους μέχρι 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα».

Δηλαδή θα αποδυναμωθεί η αντιαεροπορική «ομπρέλα» της χώρας για… 200 εκατ. ευρώ!

Ένα ποσό αστείο ειδικά αν κάποιος αναλογιστεί ότι η Ελλάδα θα πληρώσει για τα F-35 διπλάσια χρήματα από ότι θα πληρώσει η Φινλανδία.

Η Φινλανδία υπέγραψε συμφωνία ύψους 9,4 δισ. δολαρίων για 64 μαχητικά F-35 Block 4 (το ίδιο ακριβώς Block με τα ελληνικά), αλλά και με πλήρες πακέτο όπλων και υποστήριξης!

Η Φινλανδία θα αγοράσει τα φινλανδικά F-35 στα 146,87 εκατ. ανά μονάδα (θα περιλαμβάνονται τα όπλα και τα ανταλλακτικά τους).

Τα ελληνικά F-35 θα κοστίσουν 8,6 δισ. δολ. δηλαδή θα αγοραστούν 215 εκατ. δολ. το ένα (!) ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΑ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ, τα οποία θα εκτινάξουν την τιμή, ανά μονάδα, κατ’ελάχιστον στα 250, ίσως κια 280 εκατ. δολ. εκατ. ανά μονάδα!

Να σημειώσουμε ότι όπως αποκάλυψε προχθες το pronews.gr η ίδια η Locheed Martin είχε πει το Νοέμβριο του 2021 ότι η τιμή fly-away κάθε μονάδας των F-35 ήταν «κάτω από 80 εκατ. δολ.», δηλαδή χωρίς υποστήριξη, ανταλλακτικά και όπλα.

Φυσικά στο κονδύλιο αυτό για τα F-35 θα πρέπει να προστεθεί ένα ακόμα για να αγοραστούν καινούρια συστήματα αεράμυνας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ