Οπλικά συστήματα «μοιράζει» η κυβέρνηση όπου βρεθεί (για προεκλογικούς λόγους) αλλά γι άλλους πέφτουν τα καινούργια (Πάτρα με F-35) και γι άλλους τα παλιά, ή μάλλον τα πολύ παλιά (Βόλος με AAV).

Έτσι όταν ο Πρωθυπουργός βρισκόταν στην Πάτρα για προεκλογική ομιλία αποκάλυψε ότι από τη βάση της Ανδραβίδας θα εξορμούν τα F-35 με νέο υλικό δηλαδή (σ.σ. να μην αναφερθούμε εδώ στα τεράστια κόστη), ενώ προχθές που βρέθηκε στον Βόλο εξήγγειλε την αναβάθμιση όλων των F-16, αλλά δεν ξέχασε και τους πεζοναύτες της 32ας Ταξιαρχίας (που εδρεύει στον Βόλο): «Θα έχετε σε λίγο καινούργια αμφίβια», είπε στους πεζοναύτες, με τα «καινούργια» να μιλάμε για οχήματα των 60 ετών!

Η κυβέρνηση φέρνει στην Ελλάδα τα αμφίβια αμερικανικά ΤΟΜΑ «σκυλοπνίχτες» AAV-7 ηλικίας 60 ετών τα οποία προσφάτως είχαν πνίξει 9 Αμερικανούς πεζοναύτες (δυστύχημα to 2020).

Πρόκειται για συνολικά 74 αμφίβια οχήματα, AAVP-7A1 με τον οπλισμό τους και τα ανταλλακτικά, συνολικής αξίας 268 εκατ. δολαρίων.

Μάλιστα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε προσφάτως ανακοίνωση για τα αμφίβια που πωλούνται στην Ελλάδα, λέγοντας: «Η πώληση αυτή θα βελτιώσει την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές, παρέχοντας αποτελεσματική ικανότητα προστασίας των θαλάσσιων συμφερόντων και των υποδομών για την υποστήριξη της στρατηγικής της θέσης στη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ».

Φυσικά, τίθεται και μία άλλη απορία: Υποτίθεται ότι τα ρωσικά BMP-1 αποσύρθηκαν από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και δόθηκαν στους Ουκρανούς, λόγω παλαιότητας.

Μα, τα AAV-7 είναι της ίδια εποχής και δεν διστάζει η κυβέρνηση να τα προμηθευτεί και μάλλον οι πεζοναύτες θα άκουγαν με τρόμο τι τους περιμένει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ