Η Συρία τιμά φέτος τον Ελληνικό Πολιτισμό με συναυλίες, εκθέσεις και προβολές ταινιών σε πολλές πόλεις χωρίς κανένα επίσημο φορέα από την ίδια την Ελλάδα να ενδιαφερθεί, να  υποστηρίξει , να προωθήσει τον Ελληνικό μήνα.

Βέβαια αυτό είναι το λιγότερο, αφού στη Συρία ακόμη αναμένουν την ελληνική βοήθεια, για τους σεισμόπληκτους, ένα χρόνο μετά τους  φονικούς σεισμούς  της 6ης Φεβρουαρίου του 2023.

Όπως αναφέρεται οι εκδηλώσεις για τον Ελληνικό Πολιτιστικό μήνα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  1. Δύο κινηματογραφικές προβολές:

* Πρεμιέρα προβολής της ελληνικής ιστορικής επικής ταινίας με την υπογραφή Γρηγόρη Καραδινάκη Σμύρνη, Αγαπημένη μου (2021), Όπερα της Δαμασκού, Πέμπτη 02/08/2024.

Άλλες προβολές έχουν προγραμματιστεί στις αίθουσες του Τιμίου Σταυρού, στην Al-Qassaa, στο κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας στη Δαμασκό, στο Al-Tijara και στις πόλεις Χαλέπι και Ταρτούς.

Με λένε Ευτυχία (2019), μια μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη Άγγελου Φραντζή, αφηγείται την ιστορία της τραγουδοποιού Ευτυχίας Παπαϊανοπούλου (1893-1972), η οποία επέζησε από την καταστροφή της Σμύρνης και κατέφυγε στην Αθήνα, όπου έγινε κεντρικό πρόσωπο της ελληνικής δημοτικής μουσικής και η πιο αγαπημένη στιχουργός στις καρδιές των Ελλήνων

(Η ημερομηνία προβολής θα προγραμματιστεί σύντομα στις Αίθουσες του Τιμίου Σταυρού, στο Al-Qassaa, στο κέντρο της ελληνικής κοινότητας στη Δαμασκό, στο Al-Tijara και στις πόλεις Χαλέπι και Tartous)

Δύο συναυλίες από τον παγκοσμίου φήμης Έλληνα σολίστα-συνθέτη του μπουζουκιού Μιχαήλ Παούρη με τον λαμπρό τραγουδιστή Νίκο Κερκένη, σε συνεργασία με μια επίλεκτη ομάδα Σύρων μουσικών, στο Δραματικό Θέατρο, Όπερα Δαμασκού, στις 27-28 Φεβρουαρίου 2024, 8:00 μ.μ. .

«5 Ελληνικές βραδιές» στις 29 Φεβρουαρίου και 1-4 Μαρτίου 2024 στο ξενοδοχείο Golden Mazzeh, κατά τις οποίες Έλληνας σεφ θα σερβίρει γκουρμέ ελληνικά πιάτα και κρασιά, συνοδευόμενα από ελληνική μουσική και τραγούδια, στα ελληνικά και τα αραβικά, από μια μπάντα λαμπρών αποφοίτων και φοιτητών του Ανώτατου Ινστιτούτου Μουσικής.

(Η βραδιά έναρξης στις 29 Φεβρουαρίου είναι κατόπιν πρόσκλησης, τα επόμενα βράδια στις 1-4 Μαρτίου είναι ανοιχτά για το κοινό)

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ