Η Ουκρανία δεν έχει αρκετά πυρομαχικά για μια αντεπίθεση εναντίον της Ρωσίας, όμως έχει αρχίσει να παραλαμβάνει κάποια από “εταίρους” για να αμυνθεί, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Β.Ζελένσκι,

Ποιοι είναι αυτοί οι “εταίροι”; ένας σίγουρα γνωστός. Η Ελλάδα, η οποία έχει παραδώσει και συνεχίζει να παραδίδει σε τακτική βάση τα αποθέματα πυρομαχικών των ΕΔ.  

Τι έχει δώσει έως τώρα;  

45-122 ΤΟΜΑ BMP-1 με όλα τα πυρομαχικά των πολυβόλων τους 

15.000 βλήματα των 73 χλστ. 

15.000 ρουκέτες των 122 χλστ. 

20.000 επιθετικά τυφέκια ΑΚ-47 Καλάσνικοφ 

3.200.000 φυσίγγια των 7,62 χιλιοστών, 

60 MANPAD FIM-92 Stinger, 

17.000 βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών 

1.100 αντιαρματικές ρουκέτες RPG-18 

Και ακόμη αναμένονται και άλλες παραδόσεις.  «Δεν έχουμε οβίδες για ενέργειες αντεπίθεσης, όσο για την άμυνα – υπάρχουν μερικές πρωτοβουλίες και παραλαμβάνουμε όπλα», δήλωσε, ο Ζελένσκι ο οποίος ονειρεύεται ακόμη μια αντεπίθεση κατά της Ρωσίας!  

Ο ίδιος προειδοποίησε επίσης, σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν σήμερα, ότι η Ουκρανία μπορεί να ξεμείνει από αντιαεροπορικούς πυραύλους, αν η Ρωσία συνεχίσει την εντατική εκστρατεία βομβαρδισμών μεγάλου βεληνεκούς. 

Ποιος διαθέτει ποσότητες για να ενισχυθεί η αεράμυνα του Κιέβου. Πάλι η Ελλάδα. Ο λόγος για τα συστήματα S-300 και TOR M! Αν και φόβος υπάρχει μην μπει και “χέρι” και στα αποθέματα των πυραύλων Patriot.  

Εάν γίνει κάτι τέτοιο, είναι σίγουρο ότι θα μας πουν ότι ήταν βλήματα που είχε λήξει το όριο επιχειρησιακής ζωής τους.

Το Reuters σημειώνει πως πρόκειται για την πιο κατηγορηματική προειδοποίηση που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο Oυκρανός πρόεδρος για την επιδείνωση της κατάστασης της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας του έπειτα από εβδομάδες ρωσικών πληγμάτων στο ενεργειακό σύστημα, σε κωμοπόλεις και σε πόλεις με χρήση πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. 

 «Αν συνεχίσουν να χτυπούν  κάθε μέρα με τον τρόπο που το κάνουν τον τελευταίο μήνα, μπορεί να ξεμείνουμε από πυραύλους και οι εταίροι το γνωρίζουν» δήλωσε ο Ζελένσκι στη συνέντευξή του που μεταδόθηκε από την ουκρανική τηλεόραση.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ουκρανία έχει προς το παρόν αρκετά αποθέματα αντιαεροπορικής άμυνας για να ανταποκριθεί, όμως πρέπει ήδη να κάνει δύσκολες επιλογές για το τι θα προστατεύσει.  

Ο Ζελένσκι επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot.

Υπογράμμισε ακόμη πως η χώρα του περιμένει και έχει μεγάλη ανάγκη το μεγάλο πακέτο βοήθειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και πως εξακολουθεί να πιστεύει ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει το πακέτο αυτό. «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε μια θετική ψηφοφορία στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε κατά την τηλεοπτική συνέντευξή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι η χώρα του θα συμφωνούσε να δοθεί το πακέτο της αμερικανικής βοήθειας με τη μορφή δανείου. «Θα συμφωνούσαμε σε οποιαδήποτε επιλογή», τόνισε προσθέτοντας ότι το σημαντικό είναι να φθάσει η βοήθεια «το συντομότερο».
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ