Τα υπουργεία των ΗΠΑ έχουν εγκρίνει τη μεταφορά τακτικών βαλλιστικών πυραύλων ATACMS στην Ουκρανία, αναφέρει το περιοδικό Foreign Policy αναφερόμενο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εναπόκειται τώρα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αποφασίσει εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προμηθεύσουν πυραύλους ATACMS ικανούς να χτυπήσουν στόχους σε απόσταση έως και 300 χιλιομέτρων από την Ουκρανία.

Αμερικανοί γερουσιαστές κάλεσαν νωρίτερα τον Μπάιντεν να προμηθεύσει πυραύλους ATACMS στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό. Κατά τη γνώμη τους, οι πύραυλοι ATACMS θα βοηθήσουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να επιτύχουν σημαντικούς στόχους μέχρι το χειμώνα.

Το ATACMS (Army Tactical Missile System) αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin. Το ATACMS είναι ένας κατευθυνόμενος πύραυλος επιφανείας-επιφανείας με μέγιστο βεληνεκές 300 χιλιομέτρων που εκτοξεύεται από συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης (MLRS). Η Lockheed Martin σημειώνει ότι το συγκρότημα αποδείχθηκε επιτυχημένο κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Καταιγίδα της Ερήμου το 1991.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ