(Ανανέωση από αρχική δημοσίευση 07:37): Είκοσι δύο μέλη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ τραυματίστηκαν σε «ατύχημα» στο οποίο ενεπλάκη ελικόπτερο στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε η κεντρική διοίκηση (CENTCOM).

Δεν προσδιορίζεται ούτε πως έγινε το «ατύχημα» και φυσικά ούτε ποια ήταν η αποστολή τους. Η μυστικότητα όμως ως προς το τι έγινε αφήνει υπόνοιες ότι μπορεί να έγινε κάποιου είδους κατάρριψη του ελικοπτέρου.

Επίσης προβληματίζει το γεγονός ότι οι Αμερικανοί μίλησαν ασαφώς για «βορειοανατολική Συρία» χωρίς να προσδιορίζουν την τοποθεσία.

Δέκα από τα άτομα του στρατού των ΗΠΑ που τραυματίστηκαν στο «ατύχημα» ελικοπτέρου στη Συρία,. μεταφέρθηκαν σε δομές υγείας υψηλότερων δυνατοτήτων, εκτός του τομέα ευθύνης της CENTCOM, πρόσθεσε στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Τα αίτια του «ατυχήματος», το οποίο ο αμερικανικός στρατός διευκρίνισε πως έγινε προχθές Κυριακή, αποτελούν αντικείμενο έρευνας που διενεργείται, αν και «δεν αναφέρθηκαν εχθρικά πυρά», κατά την ίδια ανακοίνωση.

Οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για περισσότερες πληροφορίες.

Υπάρχουν περίπου 900 Αμερικανοί στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, οι περισσότεροι από αυτούς στα ανατολικά, στο πλαίσιο μιας αποστολής για την καταπολέμηση των υπολειμμάτων του Ισλαμικού Κράτους (επισήμως, ανεπισήμως για να ελέγχουν τις πετρελαιοπηγές της Ντέιρ Εζόρ).

Τα αμερικανικά στρατεύματα εκεί έχουν δεχθεί επανειλημμένες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Τον Μάρτιο, 25 στρατιώτες των ΗΠΑ τραυματίστηκαν σε επιδρομές και αντεπιθέσεις στη Συρία, στις οποίες σκοτώθηκε επίσης έναν Αμερικανός εργολάβος (έτσι αποκαλούν οι Αμερικανοί τα στελέχη των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας).

Γενικά η Συρία είναι εχθρικό μέρος αυτή την εποχή για τους Αμερικανούς. Εχθρικά διακείμενοι απέναντί τους είναι η πλειοψηφία των Σύρων, οι Ιρανοί και οι φιλο-ιρανοί που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της χώρας και φυσικά και μέλη των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας που επιχειρούν στην συριακή επικράτεια.

Μην ξεχνάμε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «μεταφέρεται» και στην Συρία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ