Ο Λευκός Οίκος ζήτησε την Παρασκευή από το Κογκρέσο να εγκρίνει τη χορήγηση πακέτου άνω των 105 δισεκατομμυρίων δολαρίων για βοήθεια προς την Ουκρανία και το Ισραήλ, καθώς και για την κάλυψη άλλων αναγκών εθνικής ασφάλειας. Η κίνηση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά το διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν από το Οβάλ Γραφείο, όπου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παράσχει μεγαλύτερη χρηματοδότηση για τις «ανάγκες της εθνικής ασφάλειας της Αμερικής» και την υποστήριξη των «κρίσιμων εταίρων μας».

Εάν εγκριθεί το αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν, 61,4 δισεκατομμύρια δολάρια θα πάνε στην Ουκρανία και 14,3 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ισραήλ. Ο Λευκός Οίκος ζήτησε 9,15 δισεκατομμύρια δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, το Ισραήλ, τη Γάζα, καθώς «και για άλλες ανάγκες».

Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης χρηματοδότηση για συνοριακές επιχειρήσεις, υποστήριξη καταφυγίων και υπηρεσιών για μετανάστες και προσπάθειες για την καταπολέμηση των δικτύων φαιντανύλης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η χρηματοδότηση για την Ουκρανία θα διατεθεί για πρόσθετα όπλα, υποστήριξη της χώρας για την παροχή «κρίσιμων υπηρεσιών στον λαό της και τη διατήρηση της οικονομίας της, βοήθεια για τους εκτοπισμένους Ουκρανούς και δυνατότητες αντιμετώπισης πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων, μεταξύ άλλων πόρων», σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του Λευκού Οίκου.

Η βοήθεια προς το Ισραήλ θα χρηματοδοτήσει τη συντήρηση των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης του Iron Dome, ενώ θα καλύψει τα αποθέματα που χρειάζεται το υπουργείο Άμυνας για να στηρίξει τη συμμαχική χώρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ