Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό της πηγής της διαρροής απόρρητων εγγράφων που συνδέονται κυρίως με τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία και δημοσιεύτηκαν αυτήν την εβδομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως ανακοίνωσε χθες, Σάββατο, το ίδιο.

Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα, οι διαρροές αυτές δεν αφορούν μόνον εκθέσεις και έγγραφα για την σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά και πολύ ευαίσθητες αναλύσεις για τους συμμάχους των ΗΠΑ.

“Επικοινωνήσαμε με το υπουργείο Άμυνας γι’αυτό το ζήτημα και ξεκινήσαμε έρευνα”, δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος του υπουργείου.

Δεκάδες διαβαθμισμένα έγγραφα μεταδόθηκαν στο Twitter, Telegram, Discord και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες μέρες, και νέα έγγραφα συνεχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια.

Την Παρασκευή το Πεντάγωνο ανακοίνωσε επίσης ότι ερευνά για το ζήτημα.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Washington Post, η οποία επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, ορισμένα από αυτά τα έγγραφα φαίνεται να έχουν παραποιηθεί. Ωστόσο η πλειονότητα αυτών είναι αυθεντικά και ανταποκρίνονται σε εκθέσεις της CIA που κυκλοφορούν στον Λευκό Οίκο, το Πεντάγωνο ή ακόμη το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρει η ίδια πηγή.

Οι διαρροές αυτές θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμες για τη Μόσχα, στο μέτρο που τα έγγραφα αυτά δείχνουν σε ποιο σημείο οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν διεισδύσει σε κάποια τμήματα του ρωσικού στρατιωτικού μηχανισμού, σύμφωνα με αναλύσεις αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Ειδικά επίσης καθώς ορισμένα περιέχουν πληροφορίες σχετικές με τις εσωτερικές συζητήσεις κυβερνήσεων που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Για παράδειγμα, ένα έγγραφο δείχνει τις κυβερνητικές συζητήσεις στη Νότια Κορέα σχετικά με την πιθανότητα παροχής αμερικανικών οβίδων πυροβολικού στην Ουκρανία, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ