Τα εσθονικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο στρατός της βαλτικής χώρας έχει αρχίσει να παραλαμβάνει αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα Spike SR. Στο πλαίσιο αυτό  ξεκίνησε και η διαδικασία εκπαίδευσης των πρώτων Εσθονών  από εκπαιδευτές της Εταιρείας Eurospike. Την άνοιξη του τρέχοντος έτους, οι πρώτοι Εσθονοί  εκπαιδευτές θα αρχίσουν να εκπαιδεύουν με τη σειρά τους στρατιώτες των μονάδων που θα παραλάβουν τα συστήματα.

Το Spike SR είναι ένας ελαφρύς αντιαρματικός πύραυλος Fire and Forget (F&F) με αποτελεσματικό βεληνεκές έως και 2000 μέτρα. Το Spike SR αντικαθιστά τα ρυμουλκούμενα αντιαρματικά συστήματα 90 χλστ.

Τον Ιανουάριο του 2022, η EuroSpike ανακοίνωσε ότι είχε λάβει παραγγελία για περισσότερους από 500 πυραύλους Spike SR συν σχετικό εξοπλισμό, όπως εκπαιδευτικούς πυραύλους, σακίδια πλάτης κ.λπ. από το Εσθονικό Κέντρο Αμυντικών Επενδύσεων (ECDI). Αυτή η παραγγελία αποτελεί μέρος μιας συμφωνίας 40 εκατομμυρίων ευρώ που υπογράφηκε το 2019 για την προμήθεια 18 συστημάτων εκτοξευτών  στον στρατό της Εσθονίας για επτά χρόνια, με τους εκτοξευτές να έχουν ήδη παραδοθεί το 2020. Η συμφωνία περιλαμβάνει μια επιλογή αγοράς πρόσθετων συστημάτων εκτοξευτών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ