Ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο ανοιχτά της Χαβάης

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στόλου του Ειρηνικού, πλοίαρχος Τζον Γκέι, έκανε μια δήλωση στην υπηρεσία πληροφοριών του Ναυτικού Ινστιτούτου των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία ανέφερε ότι το αναγνωριστικό πολεμικό πλοίο SSV-535 Karelia του ρωσικού Ναυτικού εντοπίστηκε 21 χιλιόμετρα δυτικά του Καουάι στην Χαβάη την περασμένη Παρασκευή. 

Τις τελευταίες ημέρες, ένα ρωσικό αναγνωριστικό πλοίο βρίσκεται δυτικά των νησιών της Χαβάης.

«Ο στόλος του Ειρηνικού γνωρίζει ότι το ρωσικό πλοίο επιχειρεί σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Χαβάης και θα συνεχίσει να το παρακολουθεί όσο είναι εδώ », δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σημείωσαν ότι η Καρέλια δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και επί του παρόντος δεν αποτελεί απειλή για τη ναυτιλία.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι το πλοίο δεν εκπέμπει σήμα συστήματος αυτόματης αναγνώρισης.

Η υπηρεσία πληροφοριών του Ναυτικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ρωσικό πλοίο, ωστόσο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, πρόκειται για το πλοίο πληροφοριών του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού «Καρέλια», γράφει το Interfax.ru .

Το «Καρέλια» του Ρωσικού Ναυτικού προορίζεται για ραδιοτεχνική αναγνώριση, ραδιοαναχαίτιση και αποκρυπτογράφηση εχθρικών μηνυμάτων.

Την Παρασκευή, το SSV-535 Karelia εντοπίστηκε κοντά στο νησί όπου βρίσκεται το Barking Sands Pacific Missile Range, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Ο ιστότοπος χρησιμοποιείται από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και την Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας για δοκιμές πυραύλων.

Η διοίκηση του ρωσικού ναυτικού δεν έχει σχολιάσει ακόμη αυτά τα μηνύματα.

Σημειώνεται ότι στο πολεμικό πλοίο τοποθετούνται ισχυρά μέσα ηλεκτρονικής αναγνώρισης και ηλεκτρονικού πολέμου , γεγονός που έγινε η αιτία για τις κατηγορίες της «Καρέλια» πέρυσι ότι δύο πύραυλοι του αμερικανικού συστήματος αεράμυνας/πυραυλικής άμυνας καταρρίφθηκαν από το σκάφος του.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούνιο ότι το ρωσικό μαχητικό πλοίο πληροφοριών Karelia πλησίασε τα χωρικά ύδατα των ΗΠΑ και κατέρριψε δύο αμερικανικούς πυραύλους SM-6. 

Θεωρήθηκε ότι το πλήρωμα του Karelia χρησιμοποιούσε ένα άγνωστο ισχυρό ηλεκτρονικό σύστημα καταστολής.

Το Πεντάγωνο δεν μπόρεσε να παράσχει στοιχεία για την εμπλοκή του ρωσικού πλοίου.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV