Σ.Λαβρόφ: «Η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να παραμείνει στη Συρία»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στη σκιά της συνάντησης Β.Πούτιν – Ρ.Τ.Ερντογάν στο Σότσι η οποία έληξε χωρίς δηλώσεις, διεμήνυσε πως η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να παραμείνει στη Συρία.

Η Ρωσία ελπίζει ότι η Τουρκία θα καθοδηγείται από τις αρχές του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά από συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

"Όσον αφορά τη δήλωση του κ. [Εκπροσώπου Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ] Καλίν, θα προτιμούσα να αναφέρω τη δήλωση του Προέδρου [της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν, ο οποίος έχει δηλώσει δημόσια πολλές φορές ότι η Συρία είναι ανεξάρτητο κράτος, και ότι η Τουρκία θα σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στο πλαίσιο της τελικής διευθέτησης, θα προχωρήσουμε από το γεγονός ότι η Τουρκία θα παραμείνει σε αυτήν ακριβώς τη θέση", είπε ο κ. Λαβρόφ, σχολιάζοντας τη δήλωση του Καλίν ότι η Τουρκία έχει το ίδιο δικαίωμα να είναι παρούσα στη Συρία όπως η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες και ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να φύγει από την εξουσία. 

Μιλώντας για την ξένη ένοπλη παρουσία στη Συρία, ο Λαβρόφ υπενθύμισε το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο επαναλαμβάνει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. 

"Σύμφωνα με αυτό το ψήφισμα, μόνο εκείνες οι ένοπλες δυνάμεις που προσκλήθηκαν από τη νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας, μέλος των Ηνωμένων Εθνών, έχουν το δικαίωμα να είναι παρούσες στη χώρα αυτή. Φυσικά, ισχύει για τις αμερικανικές μονάδες. Παρεμπιπτόντως, μαζί με τον τακτικό στρατό, υπάρχουν πολυάριθμες λεγόμενες ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες. Αυτό πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη", σημείωσε.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV