Ανεξέλεγκτη κλιμάκωση σε Κριμαία και Nτονμπάς: 165.000 προσωπικό στην γραμμή αντιπαράθεσης!

Κλιμακώνεται ανεξέλεγκτα ο «ψυχρός» -για την ώρα- πόλεμος στην μεθόριο της Ουκρανίας με την Κριμαία και της Ουκρανίας με τις ανακηρυχθείσες ανεξάρτητες δημοκρατίες της πρώην ουκρανικής ανατολικής επικράτειας, καθώς σε απάντηση προκλητικών και φιλοπόλεμων δηλώσεων και ενεργειών από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, η Ρωσία μετέφερε νέες δυνάμεις στην ήδη «θωρακισμένη» Κριμαία. 

Oι ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία πλησιάζουν τον αριθμό των 40.000 προσωπικού, από 32.700 που ήταν πριν από δύο μήνες και οι δυνάμεις των ανεξάρτητων δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ φτάνουν τις 35.000 από 28.700 που ήταν πριν από δύο μήνες μετά από ένα «μίνι» πρόγραμμα επιστράτευσης.

Απέναντί τους βρίσκονται περί τις 90.000 Ουκρανοί με αρκετές μονάδες τους να έχουν εκπαιδευτεί από Βρετανούς και Αμερικανούς, μισθοφόρους ή τακτικό Στρατό.

Στα «χαρτιά» υπάρχει ισορροπία, αλλά όταν έχει κάποιος να αντιμετωπίσει τον ρωσικό Στρατό στο έδαφός της Ρωσίας ή στα σύνορα της Ρωσίας ή θα ρίξει πυρηνικά ή θα πρέπει να έχει τουλάχιστον πενταπλάσιους από τους Ρώσους για να έχει ελπίδα η αναμέτρηση μαζί του.

 

Όλα αυτά ενώ έχουμε συνέχεια ανταλλαγή πυρών πυροβολικού ή βαρέων όπλων πεζικού μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων (καλύτερα να τους προσδιορίζουμε ως «δυνάμεις του Κιέβου» αφού η Ουκρανία έχει 45% ρωσόφωνο πληθυσμό) στις πρώην ουκρανικές ανατολικές περιοχές.

Την ίδια στιγμή στο Κίεβο, οι Ακόλουθοι Άμυνας ΗΠΑ, Βρετανίας και Καναδά συναντήθηκαν με τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, το στρατιωτικό επιτελείο της χώρας και τους Αρχηγούς των Μυστικών Υπηρεσιών προκειμένου να «στηρίξουν την εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας» όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο.

Aξιωματούχοι του ΝΑΤΟ με αφορμή την συνάντηση ανέφεραν στο Reuters τα εξής:

«Η Ρωσία υπονομεύει την ειρηνευτική προσπάθεια στην ανατολική Ουκρανία. Οι Σύμμαχοι ανησυχούν για τις ρωσικές παραβιάσεις και για τις μεγάλες ρωσικές στρατιωτικές κινητοποιήσεις δίπλα στα ουκρανικά σύνορα.

Η Ρωσία έχει παραβιάσει την εκεχειρία 570 φορές από τις αρχές του έτους.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Roman Mashovets, συναντήθηκε με τον Alexander Vinnikov, επικεφαλής του γραφείου του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία για να συζητήσουν για «την ρωσική επιθετική κλιμάκωση στα ανατολικά της χώρας και την συγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα».

Ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε στο Reuters ότι η Μόσχα υπονομεύει τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην ανατολική Ουκρανία.

«Οι Σύμμαχοι μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους για τις πρόσφατες μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας εντός και γύρω από την Ουκρανία. Οι Σύμμαχοι ανησυχούν επίσης για τις ρωσικές παραβιάσεις της εκεχειρίας του Ιουλίου 2020 που οδήγησαν στο θάνατο τεσσάρων Ουκρανών στρατιωτών την περασμένη εβδομάδα», τόνισε ο αξιωματούχος.

Οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας υπονομεύουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων», υποστήριξε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Οι Ουκρανοί εξακολουθούν και μεταφέρουν δυνάμεις, πάντως:

https://twitter.com/galandecZP/status/1377670255942721539

Σε απάντηση οι Ρώσοι εκτέλεσαν άσκηση που το σενάριό της προέβλεπε μερική καταστροφή της γέφυρας του Κερτς που συνδέει την Κριμαία με το μητροπολιτικό έδαφος της Ρωσίας στα ανατολικά της χερσονήσου και κατασκευάστηκε το 2014-2105 σε χρόνο ρεκόρ, προκειμένου να πάψει η Κριμαία να είναι αποκλεισμένη μετά την επανένωσή της με την Ρωσία.

 

Google news logo Ακολουθήστε μας στο Google News Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV