Σοκαρισμένος ο Έλληνας πρέσβης στην Φινλανδία από την στήριξη που παρέχει το Ελσίνκι στην Τουρκία

Ο κίνδυνος ένοπλης σύγκρουσης με την Τουρκία είναι πραγματικός, λέει ο Πρέσβης Γεώργιος Αϊφαντής.

Ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ελσίνκι, Γεώργιος Αϊφαντής, αμφισβητεί τη στενή συνεργασία της Φινλανδίας με το τουρκικό καθεστώς, δεδομένης της εμπλοκής της Τουρκίας σε πολλές ένοπλες συγκρούσεις.

Η Φινλανδία και η Τουρκία μοιράζονται σήμερα την προεδρία της Ομάδας Φίλων της Διαμεσολάβησης των Ηνωμένων Εθνών. Η ομάδα αποτελείται από 52 χώρες και 8 οργανισμούς.

«Δεν καταλαβαίνουμε γιατί η Φινλανδία προστατεύει τη συνεργασία της με την Τουρκία στον ΟΗΕ και ότι οι Φινλανδοί διπλωμάτες την υπερασπίζονται δημόσια. Οι συνάδελφοί μου στην Αθήνα και εγώ έχουμε σοκαριστεί  από τις δηλώσεις της Φινλανδίας. Είναι αυτή η επίσημη θέση της Φινλανδίας,» ρωτά ο Πρέσβης Γεώργιος Αϊφαντής.

Αναφέρεται στα σχόλια της επικεφαλής μονάδας Anna Salovaara και του πρέσβη Teemu Turunen στα μέσα Νοεμβρίου, όταν το φινλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης ενός διαλόγου με την Τουρκία.

«Δεν εργαζόμαστε για τον αποκλεισμό μιας χώρας από καμία ομάδα φιλίας», δήλωσε ο Πρέσβης Teemu Turunen στο Κέντρο Διαμεσολάβησης της Ειρήνης στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ο σκοπός του έργου της Ομάδας Φιλίας είναι να "προωθήσει την ειρηνική επίλυση των διαφορών, να αποτρέψει τις συγκρούσεις και να κινητοποιήσει την υποστήριξη για τη διαμεσολάβηση της ειρήνης". Παρά τις φιλοδοξίες αυτές, φέτος η Τουρκία έχει εμπλακεί σε ένοπλες συγκρούσεις στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Φινλανδοί αξιωματούχοι έχουν πει συχνά στο πλαίσιο της ΕΕ ότι η Φινλανδία είναι αλληλέγγυα με την Ελλάδα. Πώς μπορεί να είναι συμβατή με τη στενή συνεργασία στην ειρηνευτική διαμεσολάβηση με το πολεμικό τουρκικό καθεστώς; Η αλληλεγγύη σημαίνει ότι τα μέλη της ΕΕ αλληλοϋποστηρίζονται σε υγρές και ξηρές συνθήκες, λέει ο Αϊφαντής.

\Πηγή

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV