Το αίτημα της Άγκυρας για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, η οποία αντιμετωπίζει κυρώσεις από τις ΗΠΑ μετά την απόφαση αγοράς των S-400 από τη Ρωσία, εκκρεμεί ακόμη από τις ΗΠΑ.

Το τούρκικο δημοσίευμα επικαλείται το περιοδικό Forbes, ένα από τα κορυφαία έντυπα των ΗΠΑ,  που δημοσίευσε έκθεση για τις προσπάθειες της Τουρκίας να αποκτήσει ένα μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς.

 Όπως σημειώνεται η Τουρκία, της οποίας οι επιλογές εξαντλούνται, μπορεί να αγοράσει αεροπλάνα από την Κίνα ή τη Νότια Κορέα.

Το τίμημα για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία

 Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «Η τουρκική Αεροπορία πλήρωσε βαρύ τίμημα για την απόφαση να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία», και ότι «η Τουρκία μπορεί να μην έχει μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς για τουλάχιστον 10 χρόνια».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αφαίρεσαν την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 πέρυσι αφού η Τουρκία αγόρασε το σύστημα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία.

Η Τουρκία ζήτησε 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των γηρασμένων  της F-16 από τον περασμένο Οκτώβριο.

«Περιορισμένες οι επιλογές της Τουρκίας»

Το δημοσίευμα του Forbes σημειώνει ότι εάν απορριφθεί το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16, πιθανότατα δεν θα στραφεί να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη Su-35 από τη Ρωσία για να μην γίνει στόχος νέων αμερικανικών κυρώσεων και οι δυνατότητες να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη από την Ευρώπη είναι επίσης περιορισμένες.

Υπενθυμίζεται στο αμερικανικό κείμενο ότι η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία λόγω της επιχείρησης κατά της Συρίας, ενώ η Γαλλία πούλησε πρόσφατα μαχητικά αεροσκάφη Rafale στην Ελλάδα.

Έπειτα από αυτά, αναφέρθηκε ότι η Σουηδία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου η Τουρκία μπορεί να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη.

Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία συνεργάστηκε με το Πακιστάν για την παραγωγή του δικού της μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς, του TF-X, το Forbes σημειώνει ότι είναι απίθανο αυτό το αεροπλάνο να παραχθεί στο εγγύς μέλλον.

Σημειώνεται ακόμη ότι η Άγκυρα, η οποία έχει περιορισμένες επιλογές, μπορεί να στραφεί να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη Chengdu J-10C από την Κίνα, αλλά αυτή η κατάσταση δεν θα ευχαριστήσει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ