Την στιγμή που η ελληνική οικονομία μετά από έντεκα χρόνια καθίζησης λόγω τριών μνημονίων και συνεχόμενων lockdown, έχει φτάσει στα όρια της “εξαέρωσης”, η Τουρκία βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ στον αριθμό των κατασκευαστικών εταιρειών που βρίσκονται στις 250 πρώτες του κόσμου, βάσει του Engineering News Record’s (ENR) 2022 Top 250 International Contractors.

Για όσους δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό αρκεί να σημειωθεί ότι στον κατάλογο έχουν ενταχθεί 40 τουρκικές εταιρείες ενώ η Κίνα έχει 78 εταιρείες και οι ΗΠΑ μόλις 41!

Οι τουρκικές εταιρείες έχουν μερίδιο 4.4% στην παγκόσμια αγορά των κατασκευών με κέρδη 18,3 δισ. δολαρίων.

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προέρχεται από συναλλαγές με χώρες της Ευρώπης και ακολουθούν οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής

Οι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες έχουν απλωθεί εκτός Τουρκίας σε Λιβύη, Σομαλία, Κατάρ, Αζερμπαϊτζάν, Ιράκ κλπ

Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: Ότι η τουρκική οικονομία είναι εξωστρεφής και δυναμική και έχει την ικανότητα να προκαλέσει την εισροή κεφαλαίων την στιγμή που η Ελλάδα αυτό μπορεί να το πετύχει μέχρι τώρα μόνο με… δανεισμό και ότι “πιάσει” τα καλοκαίρια από τον τουρισμό.

Ο τουρισμός ο οποίος αποδείχτηκε πόσο ευάλωτος είναι στις διεθνείς συγκυρίες και σε τυχαίους παράγοντες όπως η διάδοση ενός ιού.

Κατά δεύτερον γίνεται κατανοητό ότι οι τουρκικές εταιρείες τους μεγαλύτερους κύκλους εργασιών τους συνεχίζουν να τους κάνουν με ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό σημαίνει πως δεν μπορούμε να περιμένουμε ουσιαστική στήριξη από τους Ευρωπαίους κατά την διάρκεια ελληνοτουρκικών εντάσεων που πάντα οφείλονται στην τουρκική επιθετικότητα.

Συν τοις άλλοις η ανάληψη μεγάλων κατασκευαστικών έργων την Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική έχουν επιτρέψει στην Τουρκία την μόνιμη διείσδυση στις περιοχές αυτές με απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση των τουρκικών συμφερόντων και την γεωστρατηγική περικύκλωση της Ελλάδας.

Ο κατασκευαστικός κλάδος, διαχρονικά παραμένει το πιο δυναμικό κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας μαζί με τον βιομηχανικό και αυτόν της ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει άλματα και στον βιομηχανικό τομέα αφού έχει καταστεί παραγωγός χώρα σε αμυντικά και ηλεκτρονικά συστήματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ