Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε επικείμενη προμήθεια 250 αρμάτων μάχης Abrams στην Πολωνία, με την προοπτική να την ενισχύσει έναντι της Ρωσίας.

Ο Όστιν έκανε την ανακοίνωση αυτή στη διάρκεια επίσκεψης στη Βαρσοβία.

Φυσικά αναφέρθηκαν όπως πάντα με την γνωστή αντιρωσική υστερία στις ρωσικές δυνάμεις που εν πάση περιπτώσει έχουν τις βάσεις τους σε ρωσικό έδαφος.

«Ορισμένες από αυτές τις δυνάμεις είναι σε απόσταση 200 μιλίων από τα πολωνικά σύνορα», είπε ο Όστιν.

Εν συνεχεία με πολλή φαντασία είπε:

«Αν η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία, η Πολωνία θα μπορούσε να δει δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους Ουκρανούς και άλλους να φθάνουν στα σύνορά της, προσπαθώντας να σώσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους από τη μάστιγα του πολέμου»

Η πώληση αρμάτων μάχης Abrams στην Πολωνία είναι μία ακόμη ένδειξη για την εις βάθος και διευρυνόμενη αμυντική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακολουθεί την ανάπτυξη σχεδόν 5.000 επιπλέον Αμερικανών στρατιωτών στην Πολωνία καθώς και επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών, στο πλαίσιο της απόκρισης της Ουάσινγκτον στην ουκρανική κρίση που η ίδια δημιούργησε.

«Είναι η πιο σύγχρονη μορφή των Abrams και θα δώσει στην Πολωνία μια πολύ εξελιγμένη ικανότητα άρματος μάχης», δήλωσε ο Όστιν σε συνέντευξη Τύπου.

«Θα ενισχύσει επίσης τη διαλειτουργικότητά μας με τις πολωνικές ένοπλες δυνάμεις, ενισχύοντας την αξιοπιστία των συνδυασμένων αποτρεπτικών προσπαθειών μας και εκείνων των άλλων συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ»

Η επίσκεψη του Όστιν σημειώνεται καθώς οι ΗΠΑ ολοκληρώνουν την ανάπτυξη άλλων 4.700 στρατιωτών από την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία, διπλασιάζοντας και πλέον το μέγεθος της στρατιωτικής παρουσίας τους στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα.

Ο στρατός των ΗΠΑ έστειλε μαχητικά F-15 στην αεροπορική βάση Λασκ στην Πολωνία, προσφέροντας επιπλέον ικανότητα αεροπορικής επιτήρησης, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Τα νοτιοανατολικά σύνορα της Πολωνίας είναι κοντά στη δυτική ουκρανική πόλη Λβιβ, όπου οι ΗΠΑ μετέφεραν την πρεσβεία τους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πει πως τα στρατεύματα των ΗΠΑ στην Πολωνία θα μπορούσαν να βοηθήσουν Αμερικανούς πολίτες που θα θέλουν να φύγουν από τη χώρα αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία καθώς και να συνδράμουν την Πολωνία σε ενδεχόμενη συρροή προσφύγων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν πως εκατομμύρια Ουκρανοί μπορεί να γίνουν πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένοι σε περίπτωση σύγκρουσης πλήρους κλίμακας.

Στην Πολωνία διαμένουν ήδη ένα έως δύο εκατομμύρια Ουκρανοί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ