Αναβαθμισμένους αντιαεροπορικούς πυράυλους 9M333 παραλαμβάνουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις

 Η ρωσική βιομηχανική κοινοπραξία Kalashnikov ξεκίνησε την παραγωγή μιας αναβαθμισμένης έκδοσης του αντιαεροπορικού πυραύλου 9M333 για λογαριασμό των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι νέοι πύραυλοι διατηρούν τη δυνατότητα εκτόξευσής τους από το αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα Strela-10M3, που οι δυτικές πηγές το κατηγοριοποιούν ως Arrow-10 ενώ οι πρώτες παρτίδες των πυραύλων αναφέρεται πως έχουν ήδη παραδοθεί στις μονάδες του ρωσικού στρατού.

Πληροφορίες από ανοιχτές πηγές αναφέρουν πως κύριο σημείο υπεροχής του νέου πυραύλου 9M333 είναι η αύξηση της φονικότητάς του, με το βάρος της πολεμικής κεφαλής που μεταφέρει να έχει αυξηθεί από 3,5 σε 5 κιλά.

Στο βάρος του εκρηκτικού πρέπει να προστεθούν και τα προσχηματισμένα σφαιρίδια που απελευθερώνονται με την εκτόνωση της πολεμικής κεφαλής, προκαλώντας ζημιές στο εχθρικό αεροσκάφος-στόχο και τα οποία έχουν αυξηθεί σε πλήθος. Ρωσικές πηγές ισχυρίζονται πως η νέα έκδοση του πυραύλου 9M333 παρουσιάζει, αντίθετα με τους προκατόχους του, πολύ μεγαλύτερη αντοχή σε ηλεκτρονικά αντίμετρα και παρεμβολές στα συστήματα κατεύθυνσής του.

Ο πύραυλος 9M333 έχει επιχειρησιακή ακτίνα δράσης 5 χιλιομέτρων και 3,5 χιλιομέτρων καθ΄ύψος, κατατασσόμενος στην κατηγορία αντιαεροπορικών βλημάτων μικρού βεληνεκούς. Το μήκος του είναι 2,2 μέτρα και η διάμετρός του 120 mm.

Το συνολικό του βάρος αναφέρεται πως είναι 41 κιλά και η ταχύτητα πτήσης του φτάνει το 1,5 Mach. Οι Ρώσοι διατείνονται πως το σύστημα είναι ικανό να καταρρίψει εκτός από αεροσκάφη, πυραύλους cruise και Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (MEA/Drones).

Οι παραδόσεις των νέων αναβαθμισμένων κατευθυνομένων βλημάτων αναμένεται να συνεχιστούν από την κοινοπραξία Kalashnikov στις Ρωσικές Δυνάμεις με ταχείς ρυθμούς. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Ρωσικός Στρατός διαθέτει περί τα 300 αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα Strela-10M σε υπηρεσία.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV