Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να ενισχύει τις δυνατότητές του, ειδικά στην Πολεμική του Αεροπορία, εν μέσω του πολέμου με τη Χαμάς και των αυξανόμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με ισραηλινές αμυντικές πηγές, το Ισραήλ θα αποκτήσει επιπλέον 25 stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 και 25 μαχητικά αεροσκάφη F-15EX. Όπως αναφέρουν οι πηγές, η συμφωνία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου και πρόκειται για την πιο μεγάλη συμφωνία εξοπλισμών από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Επίσης, το Ισραήλ θα αποκτήσει δώδεκα επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache και μια σημαντική παρτίδα πυρομαχικών. Όσον αφορά τα Apache, δεν έχει γίνει γνωστό αν πρόκεται για καινούργια ελικόπτερα ή αν πρόκειται να προέρχονται από τον αμερικανικό στρατό.

Ωστόσο, η αποστολή πυρομαχικών επιβεβαιώνεται ότι θα προέρχεται από τα αποθέματα του Υπουργείου Άμυνας.

Σχετικά με την απόκτηση της αναβαθμισμένης έκδοσης των F-15, τα F-15EX (F-15IA για την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία), το Ισραήλ κάλεσε τις ΗΠΑ να δώσουν προτεραιότητα στην παραγωγή των δικών του αεροσκαφών, δείχνοντας την «βιασύνη» του να εξοπλιστεί επαρκώς, καθώς οι εντάσεις με τους γείτονές του αυξάνονται.

Για να προχωρήσουν περαιτέρω και να υπογραφούν οι συμφωνίες, απαιτούν την έγκριση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, το οποίο μπορεί να συμβεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τις αμυντικές πηγές ενώ και αυτό κατά μεγάλο μέρος του θα υποστηρίζεται οικονομικά από αμερικανική χρηματοδότηση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ