Αντιτορπιλικά Type 055: Τα θηριώδη σκάφη του κινεζικού Ναυτικού με τους 112 πυραύλους

Το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων βλημάτων Type 055 αποτελεί μια ακόμη απόδειξη του συνεχώς αναπτυσσόμενου σε ισχύ και αριθμούς κινεζικού Ναυτικού

Πρόκειται για ένα «θηριώδες» σκάφος με εκτόπισμα 13.000 τόνων, μήκος 180 μέτρων το οποίο δυτικοί αναλυτές κατατάσσουν στην ίδια κατηγορία με τα καταδρομικά κλάσης Ticonderoga, αλλά φυσικά πολύ πιο σύγχρονα.

Αυτό βέβαια που ξεχωρίζει τα κινεζικά αντιτορπιλικά είναι οι δύο κάθετοι εκτοξευτές που διαθέτουν συνολικής δυνατότητας 112 βλημάτων, εκ των οποίων ο ένας 64 θέσεων βρίσκεται στο μπροστά  μέρος και ο έτερος 48 θέσεων στο πίσω μέρος του σκάφους.

Από αυτούς μπορούν να εκτοξευθούν βλήματα HHQ-9 (για αντιαεροπορική προστασία) εμβέλειας μεταξύ 200 έως και 300 χλμ. ανάλογα της έκδοσης, βλήματα YJ-18 κατά σκαφών επιφανείας (συμπεριλαμβανομένων και των αμερικανικών αεροπλανοφόρων) με εμβέλεια έως και 500 χλμ.(!) όπως και βλήματα cruise κατά εδαφικών στόχων με εμβέλεια έως και 1,500 χλμ.

Εκτός όμως από τα παραπάνω τα αντιτορπιλικά διαθέτουν και ένα 24πλό εκτοξευτή για βλήματα μικρής εμβέλειας HQ-10 με μέγιστη εμβέλεια έως 6 χλμ.

Το κινεζικό Ναυτικό προγραμματίζει την απόκτηση 16 τέτοιων σκαφών εκ των οποίων τρία  έχουν ενταχθεί στον Στόλο.

Το πρώτο σκάφος της κλάσης το Nanchang, όπως αναφέρεται πραγματοποίησε την πρώτη εκτόξευση  βλήματος δοκιμάζοντας έτσι το θανατηφόρο πυραυλικό του φορτίο, κατά τη διάρκεια δοκιμών.

 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV