Κατά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας και την ανακοίνωση απόκτησης των 3+1 Βelharra δεν ακούστηκε τίποτα για τις 3 κορβέτες Gowind οι οποίες περιλαμβάνονται στην γαλλική πρόταση και μάλιστα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αποδοχή της από την ελληνική κυβέρνηση (πέραν του AUKUS που έφερε τα πάνω κάτω και ανάγκασε τους Αμερικανούς να αποσυρθούν).

Εντύπωση προκάλεσε και ο χρόνος παράδοσης των Βelharra, οι δύο πρώτες το 2025 και η τρίτη το 2026, που είναι πραγματικά πολύ σύντομος.

Ο Γάλλος πρόεδρος Ε.Μακρόν ήταν σαφέστατος όταν ανακοίνωσε ότι οι Belharra θα ναυπηγηθούν στη Γαλλία.

Γιατί και οι 3 φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στη Γαλλία.

Η Ελλάδα θα αναλάβει τη ναυπήγηση των κορβετών και θα τις έχει μετά από τις δύο πρώτες Belharra.

Πιθανότατα να μην είναι μόνο τρεις. Αυτό θα εξαρτηθεί από το αν θα μπορέσουν τα ελληνικά ναυπηγεία να ανταπεξέλθουν στον φόρτο εργασίας.

Πάντως οι Γάλλοι (και μεταξύ μας και η ελληνική πολιτική ηγεσία) γνωρίζουν ότι αυτή την στιγμή, ένα τόσο μεγάλο έργο όπως οι γαλλικές φρεγάτες και με την πίεση χρόνου από το ΠΝ για άμεση παράδοση, μπορεί να γίνει μόνο στα γαλλικά ναυπηγεία.

Οι κορβέτες είναι άλλο θέμα και αυτός ήταν και ο σκοπός της προσφοράς τους. Πέραν των επιχειρησιακών λόγων να καλύψουν και το πολιτικο-οικονομικό ζήτημα των ελληνικών ναυπηγείων.

Oι κορβέτες Gowind αποτελούνται από τρεις διαφορετικές εκδόσεις.

Το ΠΝ ζητάει τις κορβέτες πολλαπλών ρόλων Gowind 2500.

Έχουν μήκος 102 μέτρα, εκτόπισμα 2.600 τόνους, με επιχειρησιακή εμβέλεια 3.700 ναυτικών μιλίων και πλέουν με ταχύτητα πλεύσης 15 κόμβων, βασισμένες στη μέθοδο CODAD (Combined Diesel and Diesel) με ύδροτζετ πρόωση για αυξημένη ευελιξία σε ρηχά ύδατα και υψηλές ταχύτητες πλεύσης.

Διαθέτουν πλήρωμα 65 έως 80 ατόμων και το σύστημα μάχης SETIS και το προηγμένο σύστημα PSIM «Panoramic Sensors and Intelligence Module», το οποίο χάρη στην αρθρωτή του διαμόρφωση μπορεί και συνδυάζει αισθητήρες, συστήματα μάχης, σταθμούς επικοινωνιών και επιχειρήσεων παρέχοντας κάλυψη 360 μοιρών και βέλτιστη συμβατότητα με συστήματα ανίχνευσης και ηλεκτρονικού πολέμου.

Έχουν σχεδιαστεί για να εκτελούν ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων, όπως:

επιτήρηση,

προστασία και συνοδεία ναυτικών αποστολών,

ανθυποβρυχιακός πόλεμος

αποστολές εναντίον εχθρικών μονάδων επιφανείας

αποστολές επιτήρησης και αστυνόμευσης.

Επίσης, διαθέτουν stealth χαρακτηριστικά, καθώς όπως αναφέρει η κατασκευάστρια εταιρεία Naval Group:

«οι κορβέτες αυτές εκπέμπουν μειωμένα σήματα σε όλους τους τομείς (υπέρυθρα, ραντάρ, μαγνητικά, ακουστικά) και διαθέτουν πρώτης κατηγορίας δυνατότητες ανθυποβρυχιακής μάχης, αντιαεροπορικής μάχης και μάχης εναντίον στόχων επιφανείας»

Φυσικά μπορούν να προστεθούν κι άλλα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό τους, διαθέτουν:

Ένα Πυροβόλο OTO Melara 76 χιλιοστών

Δύο πολυβόλα τύπου Nexter Narwhal 20 χιλιοστών

Σύστημα κάθετης εκτόξευσης «Sylver» με 16 κελιά για πυραύλους εδάφους – αέρος τύπου VL Mica

8 συστήματα εκτόξευσης αντιπλοϊκών (εδάφους-εδάφους, ενάντια σε πλοία) πυραύλων τύπου Exocet

Δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ