Ο γνωστός συγγραφέας και δημοσιογράφος Αμερικανοχιλιανός Γκονζάλο Λίρα, βρήκε τον θάνατο υπό μυστηρίωδεις συνθήκες σε ουκρανική φυλακή, όπου κρατούνταν καθώς το Κίεβο υποστήριζε πως, έκανε… ρωσική προπαγάνδα, επειδή ήταν επικριτικός με τις κυβερνήσεις Μπάιντεν και Ζελένσκι!

Ως επίσημη αιτία θανάτου ανακοινώθηκε η… πνευμονία.

Με ανάρτηση-«καταπέλτη» σχολίασε το γεγονός ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ

Μάλιστα ο ίδιος επικαλέστηκε τον ιδιοκτήτη του Χ, Έλον Μασκ ότι πρέπει παρέμβει, με αφορμή τον «τυχαίο» αυτόν θάνατο.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την ακρίβεια των στοιχείων για τον θάνατο του δημοσιογράφου, υπηκόου της Χιλής και των ΗΠΑ, στη φυλακή στην Ουκρανία και προκάλεσε εντύπωση η μηδενική αντίδραση των Αμερικανών.

Ο Γκονζάλο Λίρα ήταν συγγραφέας και σκηνοθέτης στο επάγγελμα. Έχει εκδώσει αρκετά μυθιστορήματα στην Χιλή.

Είναι Χιλιανός και Αμερικανός πολίτης, αλλά ζούσε στην Ουκρανία πριν από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης. Έχει γυναίκα και παιδιά στο Χάρκοβο.

«Δρούσε εκεί, σχολιάζοντας ενεργά τα γεγονότα στην Ουκρανία, πρώτα στο Κίεβο και αργότερα στο Χάρκοβο.

Ανέφερε με ειλικρίνεια και επαγγελματισμό τα αίτια της κρίσης και τις συνεχιζόμενες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των θηριωδιών των Ναζί. Οι αναφορές-βίντεο του έχουν βοηθήσει πολλούς ανθρώπους στην Δύση να δουν την αλήθεια. Οι ακροδεξιοί ριζοσπάστες μισούσαν αυτό που έκανε και άρχισε να δέχεται απειλές».

Τι είχε γράψει πριν από λίγες μόλις εβδομάδες ο Έλον Μασκ για την περίπτωση του Αμερικανού δημοσιογράφου, κατακεραυνώνοντας τον Ζελένσκι για την κράτηση του Lira:


Η ανάρτηση του Μεντβέντεφ:

«Οι συντονιστές X εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ουκρανοφιλική στάση των αρχών.

Αυτός είναι ο λόγος που επιτρέπουν στα ουκρανικά bots να δημοσιεύουν κάθε είδους σκουπίδια ως σχόλια για προφανή ζητήματα.

Υπάρχει αμφιβολία ότι εάν, καθώς εξελίσσεται η στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, κάποια…Βρετανία φέρει τα τακτικά της στρατεύματα, θα γίνει έτσι μέρος αυτής της σύγκρουσης και θα κηρύξει τον πόλεμο εναντίον μας;

Είναι κάτι προφανές που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, για να εξυπηρετήσει τους Ουκρανούς ναζί, το Χ τους δίνει το δικαίωμα να δημοσιεύσουν ένα ανόητο σχόλιο.

Κυρίες και κύριοι, εσείς -όπως ο Elon Musk- καλύτερα να δώσετε περισσότερη προσοχή στην τύχη του Γκονζάλο Λίρα, ενός Αμερικανού πολίτη που πέθανε λόγω απάνθρωπης μεταχείρισης σε φυλακή της Ουκρανίας»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ