Η Τριμερής Ομάδα Επαφών επιβεβαίωσε την κατάπαυση πυρός στο Ντονμπάς

Οι συμμετέχοντες της Τριμερούς Ομάδας Επαφών για την επίλυση της σύγκρουσης στο Ντονμπάς επιβεβαίωσαν πως ακολουθείται η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας του Κιέβου Ολεσίσι Αρεστόβιτς μετά τη συνάντηση.

Μια έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Επαφών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Όλα τα μέρη έχουν επιβεβαιώσει ότι βρίσκονται στο πλαίσιο των συμφωνιών της 22ης Ιουλίου και παρακολουθούν την κατάπαυση του πυρός. Τουλάχιστον στα λόγια. 
Και de jure, κανείς δεν έδειξε απροθυμία να μην συμμορφωθεί με αυτές. Αν και είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς αυτές οι υποσχέσεις στα λόγια θα επηρεάσον την κατάσταση στο Ντόμπας στην πραγματικότητα» δήλωσε ο Αρέστοβιτς σε ένα σχόλιο στο Strana.ua.

Υπενθυμίζεται πως, στα τέλη Μαρτίου, οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού κοντά στο χωριό Σούμι στην περιοχή του Ντονέτσκ και έτσι το Κίεβο άρχισε να αναφέρεται σε επιδείνωση της κατάστασης στο Ντονμπάς.

Η αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ (DPR) ανακοίνωσε, επίσης, αύξηση του αριθμού των επιθέσεων από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας και ο επικεφαλής της, Ντένις Πουσίλιν, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επίθεσης πλήρους κλίμακας από το Κίεβο στο Ντονμπάς, σημειώνοντας ότι "η Ουκρανία είναι καθ' όλα έτοιμη γι' αυτό".

Από την πλευρά του, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, έχει δηλώσει ότι η πραγματικότητα στη γραμμή επαφής δυνάμεων στο Ντονμπάς είναι τρομακτική, καθώς οι προκλήσεις του ουκρανικού στρατού δεν είναι ενιαίες, αλλά πολλαπλές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία, η οποία δεν συμμετέχει στη σύγκρουση, δεν μπορεί να διασφαλίσει μια ολοκληρωμένη εκεχειρία στο Ντονμπάς, αλλά χρησιμοποιεί την επιρροή της για την εφαρμογή συμφωνιών.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV