Ένα μέρος των μαχητικών F-35A που επιχειρούν με το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη φαίνεται να έχουν  πλησιάσει ένα βήμα πιο κοντά στο να μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Με μια ανακοίνωσή της  η ολλανδική Αεροπορία ανέφερε  ότι έλαβε την «αρχική πιστοποίηση για την αποστολή αποτροπής».

Η Αεροπορία των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι ο στόχος ήταν να πιστοποιηθεί το F-35A για να μεταφέρει την πυρηνική βόμβα B61-12  έως τον Ιανουάριο του 2024.

Ο Johan van Deventer, ο Αρχηγός  της Ολλανδικής Αεροπορικής Διοίκησης, ανέφερε:

«Το ΕΕ (Έτοιμοι για Επιχειρήσεις) ήταν το αποτέλεσμα επίσκεψης αντιπροσωπείας  των ΗΠΑ που μας επιθεώρησε αυτήν την εβδομάδα. Αυτό μας δίνει την αρχική μας πιστοποίηση για την αποστολή αποτροπής με το F-35»

Ουσιαστικά ο Ολλανδός Α/ΓΕΑ ανέφερε ότι στελέχη της   Αεροπορίας των ΗΠΑ επισκέφτηκαν  την «Ολλανδική Διοίκηση Αεροπορίας Μάχης»  και επιθεώρησε την επιχειρησιακή της ετοιμότητα.

Αποφασίστηκε η ικανότητα της  RNLAF να αναλάβει τον ρόλο πυρηνικής κρούσης  με το F-35A, με αποτέλεσμα τη σχετική πιστοποίηση, αν και οι ίδιες οι βόμβες δεν είναι γνωστό ότι έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής.

Η B61-12, είναι η νεότερη βόμβα πυρηνικής κρούσης των ΗΠΑ και προέρχεται από την «οικογένεια»  των βομβών B61-3, -4, -7 και -10.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ