Δέκα επιθετικά  αεροσκάφη Α-10 Warthog είναι μεταξύ των αυξανόμενων τύπων στρατιωτικών αεροσκαφών των ΗΠΑ που έχουν πλέον ανεφοδιάζονται  από…  ιδιόκτητα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού.

Ένα KC-135 της ιδιωτικής εταιρείας Metrea που ανεφοδίασε τα Warthogs κατά τη διάρκεια μιας άσκησης σηματοδότησε την πρώτη φορά που ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού που λειτουργεί από εργολάβο πραγματοποίησε μετάγγιση καυσίμου σε  μαχητικά  της Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Η αμερικανική  Αεροπορία, συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τις ιδιωτικές υπηρεσίες εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμων τον τελευταίο χρόνο, κάτι που τη βοηθά να μειώσει το κόστος από το δικό της στόλο των αεροσκαφών ανεφοδιασμού.

Ο ανεφοδιασμός των Α-10, ο πρώτος από ιδιωτική εταιρεία,  πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από ένα KC-135 της εταιρείας  Metrea, ενώ ο δεύτερος πραγματοποιήθηκε  από ένα KDC-10 που ανήκει σε μια άλλη εταιρεία την Omega Air Refueling, με μαχητικά F-16 Viper ως μέρος μιας άσκησης τον Νοέμβριο του 2023.

«Στις 6 Οκτωβρίου 2023, για την υποστήριξη ενός σεναρίου εκπαιδευτών βολών  και τακτικών, η Metrea Strategic Mobility ανεφοδιάστηκε με επιτυχία δύο A-10», σύμφωνα με τον Metrea.

«Ένα πλήρωμα που πετούσε με ένα από τα KC-135R της Metrea Strategic Mobility παρέδωσε συνολικά 12.100 λίβρες καυσίμου, συμβάλλοντας στην επέκταση της εμβελείας  των δεκτών A-10 στην άσκηση».

Το KC-135 της Metrea που συμπλήρωσε τα A-10 ήταν το τρίτο ορόσημο εναέριου ανεφοδιασμού της εταιρείας πέρυσι. Τον Απρίλιο, έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που μετέφερε καύσιμα σε οποιοδήποτε τύπο αεροσκάφους στον αέρα χρησιμοποιώντας αεροσκάφος  με προβολο, όταν ένα από τα KC-135 της συνδέθηκε με ένα αεροπλάνο θαλάσσιας περιπολίας του αμερικανικού Ναυτικού P-8A Poseidon κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.

Δύο μήνες αργότερα, ένα Metrea KC-135 έγινε το πρώτο που που ανεφοδίασε  με καύσιμα αεροσκάφους της Αεροπορίας των ΗΠΑ ένα RC-135V/W Rivet Joint και ένα E-3 Sentry AWACS ως μέρος άσκησης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ