Σήμερα οι βολές αποδοχής των S-400 της Τουρκίας - «Αδειάζει» την Μαύρη Θάλασσα η Άγκυρα

Ανακοινώσεις για τον περιορισμό της εναέριας και θαλάσσιας δραστηριότητας εξέδωσε η Άγκυρα,  στα ανοικτά των ακτών της Μαύρης Θάλασσας, προκειμένου να γίνει η σχετική δοκιμή.

Δέκα βολές πρόκειται να πραγματοποιηθούν ενώ έχει εκδοθεί και η σχετική ΝΟΤΑΜ που φτάνει χρονικά μέχρι τις 17 Οκτωβρίου.

Η δεσμευμένη περιοχή είναι κοντά στην παράκτια πόλη Σινώπη και για χρονική περίοδο έξι ωρών στις 16 Οκτωβρίου και σε ύψος 200.000 ποδιών.

Η πρώτη επιχειρησιακή δοκιμή έγινε τον Νοέμβριο του 2019, με τα ραντάρ των  S-400 να στοχεύουν τουρκικά αεροσκάφη F-16 και F-4 σε  μια επίθεση «προσομοίωσης».

Μετά το τέλος της άσκησης Ευνομία στην Κύπρο, υπήρχαν ενδείξεις ότι η Τουρκία ενεργοποίησε τα ραντάρ των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 προκειμένου να εντοπίσει μαχητικά F-16 της Π.Α.

Μάλιστα οι Τούρκοι χειριστές των α/α συστημάτων ακολούθησαν όλη την λειτουργική ακολουθία εκτόξευσης βλήματος με στόχο ένα ελληνικό F-16 και το μόνο που δεν έγινε ήταν το πάτημα του διακόπτη «Pli!» για την εκτόξευση του βλήματος.

Οι ΗΠΑ μάλιστα χαρακτήρισαν το γεγονός ως την πρώτη επιθετική κίνηση συστήματος S-400 κατά αεροσκάφους του ΝΑΤΟ, με δύο Αμερικάνους γερουσιαστές τους Hollen και Lankford να απαιτούν από το State Department να επικοινωνήσει άμεσα με την Άγκυρα, και να ζητήσει λεπτομερή αναφορά για το συμβάν, με στόχο ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος.

Το συγκεκριμένο αίτημα συμπίπτει με τις πρώτες πραγματικές βολές που θα, ή έχει ήδη να πραγματοποιεί
 η Άγκυρα στη Μαύρη Θάλασσα με το σύστημα S-400, από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου.
 
 «Οι αναφορές για την ενεργοποίηση του συστήματος S-400 εναντίον ενός αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφους δείχνουν ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα σκοπό να εγκαταλείψει το σύστημα Triumph» αναφέρουν οι γερουσιαστές Hollen και Lankford σε επιστολή τους προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.


Οι S-400 θα επιτρέψουν στην Τουρκία να καλύψει ολόκληρο το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή της Κωνσταντινούπολης, μπορεί να ελέγξει μια περιοχή από την Καβάλα στα δυτικά στην Σαμοθράκη, την Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο έως την Λέσβο στη Χίο!


Από την  Άγκυρα to S-400 καλύπτει όλη την κεντρική Τουρκία φτάνοντας μέχρι τις ακτές της Μεσογείου, ενώ η τοποθέτηση ενός πλήρους συστήματος στη Σμύρνη ουσιαστικά «κλειδώνει» όλο το κεντρικό Αιγαίο φτάνοντας έως και 40 χλμ. δυτικά από τη Κόρινθο!

Δηλαδή τα αεροσκάφη που θα απογειώνονται από την 114ΠΜ στην Τανάγρα και την 111ΠΜ στην Νέα Αγχίαλο, θα γίνονται αμέσως στόχος όπως και της 135 Σμηναρχία Μάχης στην Σκύρο και της 130 ΣΜ στη Λήμνο.

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV