«ΟΝΗΣΙΛΟΣ – ΓΕΔΕΟΝ 2020»: Άσκηση με νόημα για την ΕΦ με την συμμετοχή των ισραηλινών μαχητικών

Ολοκληρώθηκε μέσα στην εβδομάδα με απόλυτη επιτυχία η άσκηση «ΟΝΗΣΙΛΟΣ – ΓΕΔΕΟΝ 2020» η οποία εντάσσεται στο Ετήσιο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Φρουρά (ΕΦ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) του Ισραήλ και αρκετά συμπεράσματα με βάση τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ισραηλινή αεροπορία μπορούν να εξαχθούν.

Η συγκεκριμένη άσκηση αποτελεί Διακλαδική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) ευρείας κλίμακας και πραγματοποιήθηκε από 17 έως 19 Νοεμβρίου 2020. Η διεύθυνση και ο συντονισμός της άσκησης έγινε από τη Διοίκηση Αεροπορίας του ΓΕΕΦ σε συνεργασία με την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (ΙΠΑ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, σκοπός της άσκησης ήταν η εξάσκηση του προσωπικού στις τακτικές και τις διαδικασίες ανάπτυξης αεροπορικών δυνάμεων, η επαύξηση της μαχητικής του ικανότητας κατά τη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων αεράμυνας, καθώς και η απόκτηση εμπειρίας από τη συνεργασία με την ΙΠΑ.

Ισραηλινοί ανέφεραν: ''Στην άσκηση υπήρχαν διάφορα σενάρια. Εναέριος ανεφοδιασμός, αποστολές επίθεσης, αποφυγή του εχθρού και προσγείωση έκτακτης ανάγκης. Για να προσομοιώσουμε πραγματικές καταστάσεις, μαχητικά πέταξαν για να ''επιτεθούν στο νησί'' αλλά και για να το ''υπερασπιστούν''. 

Έκαναν χρήση F-16Ι "Sufa" της 119 Μοίρας (Νυχτερίδες), "Eitam" (Gulfstream G550) της 122 μοίρας και ιπτάμενα τάνκερ Re'em της 120. Τα σενάρια πολύπλοκα και αρκούντως χρήσιμα για την αεράμυνα της ΕΦ καθώς ουσιαστικά στην άσκηση αμύνθηκαν με τα συστήματα και το δίκτυο αεράμυνας κατά F-16 δηλαδή το κύριο μαχητικό της ΤΗΚ.

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV