Ν.Δένδιας: «Η επικράτεια της Ελλάδας αυξάνεται κατά 13.000 τετρ. χιλιόμετρα»

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, επιφέρει την αύξηση της Ελληνικής Επικράτειας, για πρώτη φορά μετά το 1947 όταν και προσαρτήθηκαν τα Δωδεκάνησα.

Ο υπουργός Εξωτερικών με παρέμβασή του κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας όπου συζητείται το σχετικό νομοσχέδιο, ανέφερε ότι η αύξηση της εθνικής κυριαρχίας ξεπερνά τα 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου δηλαδή το 10% της συνολικής επιφάνειας της ελληνικής επικράτειας ή μιάμιση φόρα το μέγεθος της Κρήτης.

«Είναι η πρώτη φορά από το 1947 που καλείται το ελληνικό κοινοβούλιο να ψηφίσει για την αύξηση της εθνικής κυριαρχίας. Η κυβέρνηση εισηγείται την άσκηση του αναφαίρετου δικαιώματός της για την αύξηση των χωρικών υδάτων από 6 στα 12 μίλια. Αυτό θα αυξήσει τον χώρο εθνικής κυριαρχίας κατά 10.079 τ.χιλ και αν συνυπολογίσει κανείς τον χώρο που δημιουργείται από τον νόμιμο κλείσιμο κόλπων υπερβαίνει τα 13 χιλ τ. χιλ.

​Αξίζει για λόγους σύγκρισης να πούμε ότι η συνολική έκταση της Ελλάδας είναι 131.000 τ.χιλ και η έκταση της Κρήτης λίγο πάνω από 8.500 τ.χιλ άρα είναι εξαιρετικά μεγάλη τιμή για εμένα εξ ονόματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εισηγούμαι την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου».

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV