Ν.Δένδιας: «Υποχρέωση της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα»

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, έκανε λόγο για σταδιακή αποκλιμάκωση από την τουρκική πλευρά, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει πως η ένταση έχε παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Κατηγόρησε την Τουρκία ότι «έχει υιοθετήσει μία λογική που αποκλίνει από τη λογική των χωρών που λειτουργούν με βάση τις αρχές των διεθνών κανόνων και της διεθνούς τάξης». 

Ο κ.Δένδιας, επανέλαβε ότι αποτελεί υποχρέωση της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ αναφορικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να καταστεί ελληνοτουρκική διαφορά.

Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι θα ανακοινώσει, προσεχώς, από κοινού με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, συγκεκριμένες ενέργειες για την παραμονή του μνημείου στην επικαιρότητα.

Σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισε ότι:

«Έχουμε ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους μας να προετοιμαστεί κατάλογος κυρώσεων οι οποίες θα αφορούν τομείς της οικονομίας».

Εξάλλου, χαρακτήρισε το τουρκολιβυκό μνημόνιο «παντελώς ανύπαρκτο» για την Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για ΑΟΖ με την Αίγυπτο γίνονται εντός των διεθνών κανόνων.

«Έχουμε κάνει πρόοδο, δεν μπορώ να σας πω ότι βρισκόμαστε προ των θυρών (σ.σ. συμφωνίας)» ανέφερε σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV