Σε διαφορετικό τόνο από εκείνον που έχει καταγραφεί κατά το πρόσφατο παρελθόν κινήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις νέες δηλώσεις του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε με χαρακτηριστικό τρόπο: «Η Τουρκία δεν είναι εχθρός της Ελλάδας, είναι γείτονάς της και σύμμαχός της κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ».

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν αναφέρθηκε παράλληλα και στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι οι διμερείς σχέσεις δεν θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο προεκλογικής αντιπαράθεσης.

«Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι υπερβολικά ευαίσθητες και σημαντικές για να χρησιμοποιηθούν ως προεκλογικό υλικό», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα δεν έχει «κανένα συμφέρον να εμπλακεί στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας». Όπως είπε, «στην Ελλάδα γίνονται εκλογές, οι κυβερνήσεις αλλάζουν, η αντιπολίτευση αλλάζει. Αυτά δεν μας απασχολούν».

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του Τούρκου προέδρου, ανώτατη κυβερνητική πηγή στην Αθήνα σημείωσε ότι οι σημερινές δηλώσεις «κινούνται σε μια διαφορετική κατεύθυνση από αυτά που είχαμε ακούσει στο πρόσφατο παρελθόν».

Η ίδια πηγή υπογράμμισε τη γεωγραφική πραγματικότητα των δύο χωρών, λέγοντας: «Είμαστε γείτονες -είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία- να ζούμε δίπλα ο ένας στον άλλο».

Παράλληλα, έθεσε ως ζητούμενο τη μείωση της έντασης, σημειώνοντας: «Το σημαντικό, αυτή τη στιγμή, είναι να χαμηλώσει αυτή η ένταση που δεν την έχουμε ανεβάσει εμείς».

Οι δηλώσεις Ρ.Τ.Ερντογάν έγιναν στο περιθώριο της 81ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και σε ζητήματα αμερικανοτουρκικών σχέσεων και άμυνας

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ