Γιατί τάφηκε δύο φορές ο Τσάρλι Τσάπλιν; - Έκλεψαν το φέρετρο και ζητούσαν λύτρα 600 χιλιάδες $

Τα ξημερώματα της 3ης Μαρτίου του 1978, δύο μαυροντυμένοι άντρες εξερευνούσαν το νεκροταφείο του χωριού Corsier-sur-Vevey της Ελβετίας. Ένας μεγαλοπρεπής πέτρινος τάφος ξεχώριζε, καθώς οι υπόλοιποι ήταν απλοί με έναν λιτό ξύλινο σταυρό.

Όταν πλησίασαν, αντιλήφθηκαν την αξία του. Ανήκε στον μεγάλο κωμικό ηθοποιό, Τσάρλι Τσάπλιν, που είχε πεθάνει δύο μήνες πριν από την παραμονή Χριστουγέννων του 1977.

Ξέθαψαν το φέρετρο, το φόρτωσαν στο φορτηγάκι τους και το μετέφεραν στα ανατολικά της Λίμνης της Γενεύης, όπου το έκρυψαν σε ένα χωράφι με καλαμπόκι. Η κηδεία του Τσάπλιν Την επόμενη μέρα ανακαλύφθηκε η κλοπή. Το ερώτημα στο χείλη όλων ήταν «γιατί;» να κλέψει κάποιος ένα πτώμα;

Οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν πολλές και η μία πιο εξεζητημένη από την άλλη. Μία ήταν ότι το φέρετρο κλάπηκε από θαυμαστές του που ήθελαν να πραγματοποιήσουν την υποτιθέμενη τελευταία επιθυμία του, να ταφεί στην Αγγλία. Άλλοι έλεγαν ότι ο Τσάπλιν ήταν Εβραίος και οι κάτοικοι του χωριού δεν δέχονταν να ταφεί σε χριστιανικό νεκροταφείο. Η τρίτη εκδοχή έκανε λόγο για Γερμανούς νεοναζί που ήθελαν να πάρουν εκδίκηση για την ταινία του Τσάπλιν «Ο Μεγάλος Δικτάτορας», που κορόιδευε τον Χίτλερ.

Ο πραγματικός λόγος της αρπαγής αποκαλύφθηκε μερικές μέρες μετά, όταν οι ληστές τηλεφώνησαν στην οικογένεια του Τσάπλιν και ζήτησαν λύτρα για την επιστροφή του νεκρού. Η αρχική τιμή ήταν 600 χιλιάδες δολάρια. Ούνα και Τσάρλι Τσάπλιν Το ποσό ήταν εξωφρενικό, πολύ δε περισσότερο που και να μην έδιναν το πτώμα, δεν μπορούσαν να απειλήσουν ότι θα του κάνουν κάποιο κακό!

Η σύζυγος του Τσάπλιν, Ούνα, αρνήθηκε κατηγορηματικά να ενδώσει στον εκβιασμό και δήλωσε: «Ο Τσάρλι θα το θεωρούσε γελοίο. Η καρδιά και το πνεύμα του είναι πάντα μαζί μας». Οι μέρες περνούσαν και οι εκβιαστές έγιναν επιθετικοί. Συνέχισαν να τηλεφωνούν και έφτασαν στο σημείο να απειλήσουν τα παιδιά του Τσάπλιν.

Στη συνέχεια άρχισαν το «παζάρι» και μείωσαν τα λύτρα σε 250 χιλιάδες δολάρια. Η οικογένεια Τσάπλιν απευθύνθηκε στην αστυνομία και οι αρχές αντέδρασαν ταχύτατα. Παρακολουθούσαν όλα τα τηλέφωνα της περιοχής και εντόπισαν σχεδόν αμέσως τον «εγκέφαλο» πίσω απ’ τη ληστεία, τον 24χρονο Πολωνό, Ρόμαν Βάρντας. Ακολούθησε και η σύλληψη του συνεργού του, του 38χρονου Βούλγαρου, Γκάντσο Γκάνεβ. Ήταν κι οι δύο μηχανικοί αυτοκινήτων και οικονομικοί μετανάστες, που είχαν ανάγκη τα χρήματα.

Οι δράστες καταδικάστηκαν για διατάραξη νεκρού και απόπειρα εκβιασμού. Ο Βάρντας πέρασε 4,5 χρόνια στα κάτεργα και ο Γκάνεβ φυλακίστηκε για 18 μήνες. Το φέρετρο του Τσάπλιν Το μόνο που έμενε ήταν να επιστρέψουν το φέρετρο στον τάφο του. Μία φαινομενικά εύκολη αποστολή, αφού είχαν συλλάβει τους δράστες. Όμως ο Βάρντας και ο Γκάνεβ δεν θυμόντουσαν πού είχαν θάψει το φέρετρο.

Οι έρευνες της αστυνομίας τελικά απέδωσαν καρπούς και ο Τσάπλιν βρέθηκε στις 18 Μαΐου του 1978. Το φέρετρο επέστρεψε στο νεκροταφείο του χωριού και η οικογένειά του πήρε τα κατάλληλα μέτρα για να προστατέψει το αγαπημένο της πρόσωπο: ο πέτρινος τάφος αντικαταστάθηκε από ένα τσιμεντένιο.... 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV