Βίαιες συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει μεταξύ ένοπλων ομάδων στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συγκρούσεις ξέσπασαν στην περιοχή του  Αλ Φουρνάι, μεταξύ της «πολιτοφυλακής 777», που ιδρύθηκε πρόσφατα από τον Χαϊτάμ αλ Τατζούρι, και μιας δύναμης που συνδέεται με την «πολιτοφυλακή αποτροπής».

Οι πηγές ανέφεραν, επίσης, ότι ένα κομβόι 30 οπλισμένων αυτοκινήτων εισήλθε στη λιβυκή πρωτεύουσα από τα νότια, συγκεκριμένα στο Κασρ Μπιν Γκασίρ, και διέσχισε το δρόμο μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της Λέσχης Τρίπολης, σε συνδυασμό με αυτές τις αντιπαραθέσεις.

Επικράτησε σκηνικό με μια σειρά συγκρούσεων με ελαφρά και μεσαία όπλα μεταξύ επτά ένοπλων ομάδων!

Επί της ουσίας οι ένοπλες αυτές ομάδες αποτελούν την βάση του GNA του στρατού της κυβέρνησης της Τρίπολης και η κατάσταση αυτή δείχνει πως πλέον ο Ντμπεϊμπά δεν ασκεί τον ίδιο έλεγχο πάνω τους που ασκούσε ο προηγούμενος τουρκόφιλος πρωθυπουργός Φ.Σάρατζ.

Oι συγκρούσεις έχουν στόχο το κέρδος του ελέγχου όσο γίνεται μεγαλύτερων περιοχών στην πρωτεύουσα που θα χρησιμοποιηθεί για διαπραγματεύσεις με οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση, ώστε να διατηρήσει πολιτικά και οικονομικά οφέλη.

Εν ολίγοις η χώρα στο δυτικό τμήμα της ελέγχεται από πολέμαρχους, καθώς στο ανατολικό τμήμα ο έλεγχος ανήκει εξολοκλήρου στον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Στο έλεος των τρομοκρατικών ομάδων

Ο  Λίβυος πολιτικός,  Φάρατζ Γιασίν, είπε ότι η Τρίπολη βρίσκεται στο έλεος των πολιτοφυλακών που μάχονται για την εξουσία και το χρήμα, προειδοποιώντας για τη διεύρυνση της σύγκρουσης, η οποία έχει αφάνταστες συνέπειες.

Μιλώντας στο «Sky News Arabia», ο Γιασίν τόνισε ότι το πρόβλημα ασφάλειας παραμένει εμπόδιο στη Λιβύη για την αποκατάσταση του κράτους και επομένως δεν υπάρχει άλλη λύση από τον αφοπλισμό και την εξάρθρωση αυτών των πολιτοφυλακών και την απομάκρυνση μισθοφόρων και ξένων μαχητών.

Τόνισε μάλιστα ότι «η διάγνωση της κρίσης στη Λιβύη από την αρχή ήταν λάθος γιατί η κρίση αντιμετωπίστηκε ως πολιτική, ενώ είναι κυρίως ζήτημα ασφάλειας, και πριν μιλήσουμε για την πολιτική πορεία και τις εκλογές, οι πολιτοφυλακές θα έπρεπε να είχαν αφοπλιστεί ως βασικό στοιχείο της πολιτικής διαδικασίας».

Προετοιμασία για πραξικόπημα;

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Οθμάν αλ Μοχτάρ θεωρεί την κυβέρνηση υπεύθυνη για την «εισβολή των πολιτοφυλακών» στην πρωτεύουσα, καθώς αγνόησε τις κινήσεις τους και μερικές φορές ακόμη «στηριζόταν σε αυτές». Εξέφρασε φόβους ότι οι κινητοποιήσεις των ένοπλων ομάδων είναι η κατάλυση του κράτους και ο έλεγχος του από αυτές.

«Αλλά η Λιβύη χρειάζεται τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για να γίνει πιο αποτελεσματική απέναντι στις πολιτοφυλακές και τα νύχια τους», κατέληξε

Μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι σύντομα η Λιβύη θα έχει δύο κυβερνήσεις και θα έχει ενδιαφέρον ποια από τις δύο θα αναγνωρίσει ως επίσημη η Δύση.

Η προσωρινή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) στη Λιβύη δήλωσε ότι δεν θα εγκαταλείψει την εξουσία μέχρι να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.

Ο Εκπρόσωπος του GNU, Μοχάμεντ Χαμούντα είπε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της μέχρι να παραδώσει τα καθήκοντά της σε μια εκλεγμένη αρχή». Πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει τον τρέχοντα οδικό χάρτη και ζήτησε να οριστεί νέα ημερομηνία εκλογών.

Επισήμανε επίσης ότι πρέπει να συζητηθούν και να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που εμπόδισαν τις εκλογές του Δεκεμβρίου να γίνουν στην ώρα τους.

Την ίδια στιγμή, το λιβυκό κοινοβούλιο ετοιμάζεται να εκλέξει νέα κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα. Αυτό θα αύξανε την πιθανότητα διάσπασης της χώρας, με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις να διεκδικούν ξανά τη νομιμότητα.

Επιπλέον, ο βουλευτής του λιβυκού κοινοβουλίου, Saeed Imgheib είπε ότι η νέα λιβυκή κυβέρνηση, μόλις σχηματιστεί, θα ονομαστεί «η κυβέρνηση της σταθερότητας», ενώ τόνισε ότι θα λάβει την υποστήριξη πολλών χωρών.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ, δήλωσε ότι οι υποψήφιοι για τη θέση του πρωθυπουργού θα υποβάλουν τις υποψηφιότητες τους τη Δευτέρα. Ο νέος πρωθυπουργός, που θα αντικαταστήσει τον Αμπντελ-χαμίντ Ντμπεϊμπά, θα επιλεγεί στις 8 Φεβρουαρίου.

Αυτό το βήμα απορρίπτεται από τον πρωθυπουργό, Ντμπεϊμπά, ο οποίος αρνείται να παραδώσει τα καθήκοντά του μέχρι την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών και υποστηρίζεται από το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους (HCS), μια σειρά ένοπλων πολιτοφυλακών και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης, Σιντίκ Αλ Καμπίρ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ