Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις αποκτούν τα εγχώριας κατασκευής ΤΟΜΑ ΖΜΑ την στιγμή που οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ακόμα αναζητούν ΤΟΜΑ για να μπορούν να επιχειρούν στη… σύγχρονη εποχή.

Οι τουρκικές Aselsan & FNSS θα παραδώσουν στον τουρκικό Στρατό τα πρώτα αναβαθμισμένα ΤΟΜΑ ΖΜΑ, εντός του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ.

Τα οχήματα διαθέτουν μη τηλεκατευθυνόμενο σταθμό οπλισμού.

Σε πρώτη φάση θα πραγματοποιηθεί αναβάθμιση 113 οχημάτων ZMA. Κύριος ανάδοχος του προγράμματος είναι η Aselsan η οποία εφοδιάζει τα ΤΟΜΑ με τηλεκατευθυνόμενο πύργο NEFER εξοπλισμένο με πυροβόλο των 25 χλστ. σύστημα προειδοποίησης λέιζερ, σύστημα εγγύς επιτήρησης, νέο οπτικό σύστημα για τον οδηγό, σύστημα εντοπισμού κατεύθυνσης και θέσης και άλλα βοηθήματα.

Η FNSS έχει αναλάβει τις προσαρμογές των ανωτέρω συστημάτων στα οχήματα καθώς και την προσαρμογή συστημάτων κλιματισμού και πυρόσβεσης.

Παράλληλα θα ενισχυθεί η θωράκιση των οχημάτων και η αντιναρκική τους προστασία ώστε να αυξηθεί η επιβιωσιμότητά τους στο πεδίο της μάχης. 

Η Ελλάδα παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις και αιτήματα προς τις ΗΠΑ δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει ΤΟΜΑ Bradley όπως τα θέλει και την τιμή που τα θέλει.

Σύμφωνα με την μελέτη που είχε γίνει από το ΓΕΣ για την αγορά νέων ΤΟΜΑ το 2003, προβλεπόταν η αγορά 170 + 230 ΤΟΜΑ «Κένταυρος» σε σχέδιο που είχε προταθεί  από την ΕΛΒΟ, η οποία στην συνέχεια μετατράπηκε σε απαίτηση για την αγορά των 422 ΤΟΜΑ BMP-3HEL.

Σήμερα μετά από σχεδόν 20 χρόνια η απαίτηση του Ελληνικού Στρατού εξακολουθεί να περιλαμβάνει την απόκτηση 367 ΤΟΜΑ για τον εξοπλισμό των Τεθωρακισμένων και Μηχανοκίνητων Ταξιαρχιών, αλλά αυτό σε θεωρητικό και μόνο επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, της αναζήτησης δηλαδή ενός νέου ΤΟΜΑ από τον ΕΣ, ο γερμανικός όμιλος της  Rheinmetall έχει προτείνει το νέο της ΤΟΜΑ KF41 για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η γερμανική προσφορά, περιλαμβάνει 170 KF41 μαζί με 200 μεταχειρισμένα Marder-1A3, στο πλαίσιο μιας άτυπης «ενδιάμεσης» λύσης.

Η γερμανική εταιρεία έχει πραγματοποιήσει και παρουσίαση του νέου της ΤΟΜΑ στο ΓΕΣ τον  Ιούνιο, του 2021 στο πλαίσιο της προώθησης της λύσης της για το νέο ΤΟΜΑ του ΕΣ. Εκτός της Ελλάδας η Rheinmetall έχει ανακοινώσει ότι έχει προτάσεις για την προμήθεια του οχήματος σε Τσεχία, Αυστραλία και ΗΠΑ.

Το Lynx, το οποίο συνιστά περαιτέρω εξέλιξη του KF31, με αυξημένο βάρος και επιδόσεις, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της έκθεσης  «Eurosatory 2018». Και οι δύο εκδόσεις (KF31/41) προέρχονται σχεδιαστικά από το ΤΟΜΑ Puma, το οποίο είχε σχεδιαστεί για την αντικατάσταση των Marder και τώρα βρίσκεται σε υπηρεσία με το γερμανικό Στρατό.

Το KF-41

Ο κινητήρας ντίζελ Liebherr του οχήματος είναι ο ίδιος με το KF31 αλλά βαθμονομημένος να αποδίδει 1.140 ίππους όπως και με διαφορετικό σύστημα μετάδοσης κίνησης, με το KF41 να χρησιμοποιεί το σύστημα HSWL 256 της Renk.

Αυτό γιατί το όχημα έχει αυξημένο βάρος μεταξύ 44 και 50 τόνων και μεγαλύτερο μήκος στα 7,73 μέτρα σε σχέση με το KF31. Η αύξηση αυτή έχει επιτρέψει την μεταφορά περισσότερων στρατιωτών οι οποίοι φτάνουν τους 8 σε συνδυασμό πάντα με το τριμελές πλήρωμα (διοικητής, πυροβολητής, οδηγός).

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις αυτές παραμένουν οι ίδιες και στα δύο οχήματα με μέγιστη ταχύτητα 65 χ.α.ω. και 500 χλμ. αυτονομία.

Ο πύργος μάχης του οχήματος είναι ο Lance 2.0, και είναι πιστοποιημένος  και για χρήση αιωρούμενων πυρομαχικών. Ο Lance 2.0 είναι ηλεκτρικά κινούμενος και διαθέτει μεγάλη ισχύ πυρός και ευελιξία διαμόρφωσης, ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε πελάτη.

Ο κύριος οπλισμός είναι το πανίσχυρο πυροβόλο των 35 x 228 χλστ., με δυνατότητα βολής πυρομαχικών πυροδότησης στον αέρα ABM (Air-Burst Munitions) και αναχορηγία 200 βλημάτων και  τέλος το συζυγές πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών.  

Το πυροβόλο έχει δυνατότητα βολής από -10 έως έως +45 μοίρες σε ανύψωση.  Στον  Lance 2.0  μπορούν να τοποθετηθούν επιπλέον οπλικά συστήματα δεξιά και αριστερά του πύργου. Συνολικά υπάρχουν τέσσερις επιλογές: Δύο αντιαρματικά βλήματα Spike -LR2 και 1 έως  2 αιωρούμενα πυρομαχικά, ένα drone ή UAV) ή μία συλλογή ηλεκτρονικού πολέμου.  

Στη διάταξη σκοπευτικών διατίθεται ένα σταθεροποιούμενο ηλεκτροπτικό σύστημα παρατήρησης SEOSS,, ψηφιακή κάμερα ημέρας και υπέρυθρη με ενσωματωμένο αποστασιομέτρη λέιζερ και υπολογιστής ελέγχου πυρός.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ