Η Άγκυρα ενισχύει τις τουρκικές δυνάμεις στην Λιβύη & επιχειρεί να αναβληθούν οι εκλογές επ΄αόριστον

H Άγκυρα προσπαθεί με κάθε τρόπο και μέσον να μην διεξαχθούν οι εκλογές στην Λιβύη καθώς γνωρίζει πως μη φιλοτουρκικές δυνάμεις διαθέτουν επαρκή δημοφιλία για να τις κερδίσουν.

Ένας μη φιλότουρκος πρόεδρος και ένα μη φιλοτουρκικό κοινοβούλιο θα μπορούσαν να ζητήσουν και να επιβάλουν την άμεση αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από την Λιβύη και εν συνεχεία να προχωρήσουν σε μία νέα συμφωνία καθορισμού των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα, με την οποία θα αντικαθιστούσαν το τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο έχει αρχειοθετηθεί στον ΟΗΕ ως διεθνής συμφωνία αφού η ελληνική κυβέρνηση δεν αντέδρασε.

Προκειμένου να πετύχει η Άγκυρα την αναβολή των προεδρικών εκλογών επ΄αόριστον, είναι διατεθειμένη να προκαλέσει εκ νέου εμφύλιο πόλεμο στην Λιβύη.

Άλλωστε ακόμα και διχοτόμηση της Λιβύης για την Άγκυρα είναι αποδεκτή, αφού το δυτικό της τμήμα, αυτό που θα έχει έδρα την Τρίπολη, είναι και αυτό το οποίο έχει υπογράψει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ορισμένα πολιτικά μπλοκ φαίνεται να αποδέχονται την έκκληση του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης για την ανάγκη αναβολής των προεδρικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου.

Ο επικεφαλής της Λιβυκής Εκλογικής Επιτροπής,  Ιμάντ αλ Σαγί, επιβεβαίωσε ότι η διεξαγωγή των εκλογών αυτή τη στιγμή θα οδηγήσει σε πόλεμο στη Λιβύη, τονίζοντας ότι υπάρχουν αναπόφευκτες ενδείξεις ότι θα αναβληθούν.

Όπως αναφέρεται, ορισμένα μέλη του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης απαίτησαν την επιβολή κυρώσεων στα κόμματα που ανακοίνωσαν την άρνησή τους να διεξαγάγουν τις εκλογές, ειδικά μετά τη θέσπιση νέας νομοθεσίας για τη διεκδίκηση των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Al Ghad από την Βεγγάζη, Αμπντέλ Αζίζ αλ Φαχρί.

Το Ανώτατο Συμβούλιο της Επικρατείας στη Λιβύη ζήτησε την αναβολή των προεδρικών εκλογών για τον ερχόμενο Φεβρουάριο, που συμπίπτει με την ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών.

Από την άλλη πλευρά, μέλη του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης κάλεσαν τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να διορθώσει την πορεία της πολιτικής διαδικασίας για να αποτρέψει την κατάρρευσή της.

Σε ανακοίνωσή τους, τα μέλη επιβεβαίωσαν ότι η κυβέρνηση ενότητας έχει υπερβεί τα καθήκοντά της που ορίζονται στον οδικό χάρτη ως χορηγός , εγγυητής και αμερόληπτο όργανο για την πολιτική διαδικασία και τις εκλογές.

Φυσικά η λιβυκή κυβέρνηση είναι φιλοτουρκικής κατεύθυνσης αφού ο ίδιος ο μεταβατικός πρωθυπουργός Άμπντελ Χαμίντ Ντμπεϊμπά είναι στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και φιλοτουρκικού προσανατολισμού.

Να υπενθυμίσουμε ότι και ο πανίσχυρος πρώην υπουργός Εσωτερικών Φατί Μπασάγκα,  είναι μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και υποψήφιος για την προεδρία.

Η Άγκυρα αγνόησε τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας και συνέχισε να προμηθεύει τη Λιβύη με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό για να καλύψει τις ανάγκες των μισθοφόρων από διάφορες χώρες, αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Οι κύριες πόλεις παράδοσης είναι η Τρίπολη, η Μισράτα και η Χομς.

Η Τουρκία μεταφέρει μισθοφόρους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπλα και πυρομαχικά στη Λιβύη προς το αεροδρόμιο Μιτίγκα, το αεροδρόμιο Μισράτα και τη στρατιωτική βάση Αλ Ουατίγια.

Για να ενισχύσει τις θέσεις της στη Λιβύη, η Άγκυρα προσελκύει μισθοφόρους από τη Συρία, το Τσαντ, το Σουδάν, την Τυνησία και την Αλγερία. 

Ταυτόχρονα, προκειμένου να αυξήσει την παρουσία μαχητών του Τσαντ στη βορειοαφρικανική χώρα, η Τουρκία έχει αναπτύξει συμμορίες που ελέγχονται από τον στρατηγό Οσάμα αλ Τζουβέλι.

Επιπλέον, η Άγκυρα προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από μια τέτοια δραστηριότητα στην Αφρική. 

Για να το κάνει αυτό, διαδίδει συνεχώς για την παρουσία των μαχητών (της ρωσικής) «PMC Wagner», χωρίς να υποστηρίζει τέτοιες δηλώσεις με στοιχεία. 

Βλέπουμε λοιπόν πως όχι μόνο δεν αποσύρονται οι τουρκικές δυνάμεις από την Λιβύη αλλά συμβαίνει το αντίθετο, ενισχύονται.

Η Άγκυρα δεν θέλει να παραδώσει την εξουσία στην Λιβύη γιατί δεν θέλει να απειληθεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο αλλά και οι τουρκικές επενδύσεις που έχουν υπογραφεί με την προηγούμενη κυβέρνηση Φ.Σάρατζ.

 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV