Rosatom: Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη αλυσιδωτή αντίδραση στο Άκουγιου
Η Ρωσία ετοιμάζει την εκκίνηση του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα στην Τουρκία εντός του έτους
Στην τελική ευθεία για την εκκίνηση του πρώτου αντιδραστήρα στον υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό του Άκουγιου, στη νότια Τουρκία, περνά η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom, σε ένα στρατηγικό έργο ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αντιμετωπίζει ήδη σημαντικές καθυστερήσεις.
Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Rosatom, Αλεξέι Λιχάτσεφ, η πρώτη αυτοσυντηρούμενη πυρηνική αλυσιδωτή αντίδραση αναμένεται να επιτευχθεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.
Το προφίλ του σταθμού
Ο πυρηνικός σταθμός κατασκευάζεται στην επαρχία της Μερσίνης, στα μεσογειακά παράλια της Τουρκίας. Το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση τεσσάρων αντιδραστήρων ρωσικής σχεδίασης, ισχύος 1.200 MW έκαστος, με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ να φτάνει τα 4.800 MW. Με την πλήρη επιχειρησιακή του ένταξη, ο σταθμός εκτιμάται ότι θα καλύπτει περίπου το 10% των συνολικών αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, ενισχύοντας καθοριστικά το ενεργειακό μείγμα της Άγκυρας.
Εμπόδια, δυτικά μπλόκα και νέο ρωσικό χρήμα
Αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την έναρξη λειτουργίας εντός του 2025, το χρονοδιάγραμμα ανατράπηκε. Σοβαρά ζητήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα —όπως η άρνηση παράδοσης κρίσιμου εξοπλισμού από τη γερμανική Siemens Energy— σε συνδυασμό με προβλήματα χρηματοδότησης, επιβράδυναν τις εργασίες. Προκειμένου να διασωθεί ο ρυθμός κατασκευής, η Μόσχα παρείχε στα τέλη του 2025 πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 9 δισ. δολαρίων, με ορίζοντα απορρόφησης την περίοδο 2026–2027.
Τα επόμενα βήματα
Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι υδραυλικές δοκιμές στο πρωτεύον κύκλωμα του πρώτου αντιδραστήρα με πιέσεις έως 24,5 MPa, ανοίγοντας τον δρόμο για τις δοκιμές υψηλών θερμοκρασιών. Παρ’ όλα αυτά, η επίτευξη της πρώτης αλυσιδωτής αντίδρασης δεν συνεπάγεται άμεση τροφοδοσία του τουρκικού δικτύου. Θα απαιτηθούν εκτεταμένα στάδια πιστοποίησης και σταδιακής ένταξης, με τη Rosatom να τοποθετεί την επίσημη εμπορική λειτουργία της πρώτης μονάδας εντός του 2027.