H αμερικανική φρουρά στο At-Tanf δέχθηκε επίθεση τον περασμένο μήνα από αρκετά ιρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

Αμερικανικές πηγές θεωρούν πως η επίθεση προέρχεται από το Ιράν και αν αυτό ισχύει τότε φαίνεται πως οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης έχουν αποκτήσει «ειδικότητα» με επιθέσεις από σμήνη αποτελούμενα από drones.

Μάλιστα την αποκάλυψη την έκαναν υπό καθεστώς ανωνυμίας οκτώ Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, στην επίθεση συμμετείχαν τουλάχιστον πέντε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους αυτοκτονίας, με «μερικά να προέρχονται από τα σύνορα Ιράκ-Συρίας», είπε πηγή σε δημοσιογράφο του BBC. Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα προς το παρόν.

Η ταυτότητα των επιτιθέμενων είναι επισήμως μέχρι στιγμής άγνωστη. Ένας εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ είπε πως οι αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι οι «πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν» είχαν επιτεθεί στη βάση.

Η CENTCOM αργότερα διευκρίνισε στο BBC ότι «τόσο τα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα όσο και τα έμμεσα πυρά» χρησιμοποιήθηκαν κατά του Τανφ και είπε στη συνέχεια ότι «διατηρούμε το εγγενές δικαίωμα της αυτοάμυνας και θα ανταποκριθούμε σε χρόνο και τόπο της επιλογής μας».

Εάν ισχύουν τα περί ιρανικής επίθεσης, τότε είναι η πρώτη φορά που το Ιράν προχωρά σε στρατιωτικά αντίποινα κατά των ΗΠΑ μετά από ισραηλινή αεροπορική επίθεση.

Η απομακρυσμένη βάση της ερήμου, που βρίσκεται κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Μ2 Βαγδάτης-Δαμασκού κοντά στα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ και την Ιορδανία, ελέγχεται από αμερικανικά στρατεύματα από τις αρχές του 2016, όταν η βάση εκπαίδευσε τους αποκαλούμενους «μετριοπαθείς επαναστάτες» για την καταπολέμηση της συριακής κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Τον περασμένο μήνα, ξεκίνησε η αεροπορική επίθεση της ισραηλινής Αεροπορίας εναντίον συριακών υποδομών κοντά στην Παλμύρα κοντά στη βάση Τανφ.

Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, το Ισραήλ χρησιμοποίησε την κάλυψη πολιτικών αεροσκαφών που διέσχισαν τον ίδιο εναέριο χώρο για να αρνηθεί στα συριακά συστήματα αεράμυνας την ευκαιρία να καταρρίψουν τους πυραύλους τους.

Στις 14 Οκτωβρίου, η διοίκηση της Αίθουσας Συμμαχικών Επιχειρήσεων της Συρίας, της φιλοσυριανικής, αντι-Ντάες* συμμαχίας δυνάμεων που περιλαμβάνει συμβούλους της Χεζμπολάχ και του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC), δεσμεύθηκε να απαντήσει στην επίθεση στην Παλμύρα.

«Εδώ και χρόνια, έχουμε υποστεί επιθέσεις από τον Ισραηλινό και Αμερικανό εχθρό σε μια προσπάθεια να μας σύρουν σε παράπλευρες μάχες που δεν ήταν προτεραιότητα για την παρουσία μας στη Συρία.

Η δικαιολογία των Σιωνιστών [για τις επιθέσεις] ήταν ότι στόχευαν όπλα ακριβείας και ευαίσθητο εξοπλισμό που αποτελούσαν απειλή για τις σφετεριστικές τους διαθέσεις», ανέφερε η δήλωση.

«Με βάση τα παραπάνω, και μετά την επίθεση που ξεκίνησε στους ουρανούς της Ιορδανίας και της κατεχόμενης από τις ΗΠΑ συριακής περιοχής Αλ-Τανφ, η διοίκηση της Αίθουσας Συμμαχικών Επιχειρήσεων έλαβε την απόφαση να απαντήσει σε αυτή την επίθεση σε αντίποινα για τις ζωές των μαρτύρων και το αίμα των τραυματιών. Η απάντηση θα είναι πολύ σκληρή», συνέχισε.

Οι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Συρία, οι οποίες αναπτύσσονται στις επαρχίες Αλ-Τανφ και στις ανατολικές επαρχίες Ντέιρ-εζ-Ζορ, Ράκκα και Αλ Χασάκα, δεν είναι παρούσες με την άδεια της συριακής κυβέρνησης στη Δαμασκό.

Να προσθέσουμε πως στην βάση της Αλ-Τανφ οι Αμερικανοί, σύμφωνα με συριακές αναφορές, εκπαιδεύουν αντικυβερνητικούς μαχητές

Το Ιράν φαίνεται να έχει επιτεθεί σε «τρίτους» στο παρελθόν ως απάντηση στις ισραηλινές επιθέσεις.

Το 2019, περίπου δύο εβδομάδες αφότου το Ισραήλ επιτέθηκε σε εγκατάσταση παραγωγής πυραύλων στη Βηρυτό που ανήκει στη Χεζμπολάχ, την ισχυρή πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν στον Λίβανο, οι εγκαταστάσεις πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας δέχθηκαν επίθεση με drones αυτοκτονίας και πυραύλους κρουζ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ιράν πραγματοποίησε την επίθεση. Το Ιράν το διέψευσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία συμμετέχουν σε έναν αντιιρανικό συνασπισμό σε διάφορους βαθμούς και Ιρανοί αξιωματούχοι βλέπουν και τους τρεις ως ενιαία απειλή. Στην περίπτωση αυτή, ανέφεραν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας από ΗΠΑ και ΗΑΕ ότι, το Ιράν επιτέθηκε στη Σαουδική Αραβία επειδή φοβόταν μια άμεση αντιπαράθεση με το Ισραήλ.

Η επίθεση στο Αλ-Τανφ είναι η τελευταία σε μια ολοένα και πιο τεταμένη σειρά στρατιωτικών ανταλλαγών και αντιπαραθέσεων μεταξύ του Ιράν, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Ιράν κατέλαβε ένα πετρελαιοφόρο στη Θάλασσα του Ομάν τον περασμένο μήνα μετά από μια εμπλοκή με το Ναυτικό των ΗΠΑ, αλλά οι δύο πλευρές έδωσαν πολύ διαφορετικές αναφορές για το ποιανού τάνκερ ήταν και τι ακριβώς είχε συμβεί.

Ξεχωριστά, Αμερικανοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν αυτόν τον μήνα ότι πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που πιστεύεται ότι είναι ιρανικά, είχαν μια «ανασφαλή και αντιεπαγγελματική αλληλεπίδραση» με το αμερικανικό πλοίο Essex καθώς το σκάφος έφευγε από το στενό του Ορμούζ.

Τον Ιούλιο, ένα πετρελαιοφόρο που διαχειρίζεται μια ισραηλινή ναυτιλιακή εταιρεία δέχθηκε επίθεση στα ανοιχτά του Ομάν, όπου σκοτωθήκαν δύο μέλη του πληρώματος από τη Βρετανία και τη Ρουμανία.

Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η επίθεση φαίνεται να έγινε από πολλά ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που συνετρίβησαν σε χώρους διαμονής κάτω από το κέντρο διοίκησης του πλοίου.

Το χτύπημα ήταν η πρώτη ιρανική επίθεση στη θαλάσσια σύγκρουση που είναι γνωστό ότι σκότωσε αμάχους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ