Ανυπομονεί... ο Aρμένιος πρωθυπουργός Pashinyan να συνδέσει Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν

Φαίνεται πως ο Αρμένιος πρωθυπουργός Nikol Pashinyan δεν έχει κατανοήσει ότι η χώρα έχασε με δική του ευθύνη έναν πόλεμο έναντι των τουρκικών φυλών που της στοίχισαν πατρώα αρμενικά εδάφη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Κάνει μάλιστα ότι μπορεί για να προσδώσει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα στην Τουρκία, δίνοντάς της ελεύθερη πρόσβαση στον Καύκασο και την Κασπία με την δημιουργία σιδηροδρομικής σύνδεσης από την τουρκική επικράτεια μέχρι το Μπακού.

Σε δήλωσή του που θα μείνει στην... Ιστορία είπε «ότι σε ένα χρόνο από σήμερα οι Αζέροι θα μετακινούνται ελεύθερα όχι μόνο στο Syunik αλλά και στο ίδιο τοYervan ενώ οι Αρμένοι θα πηγαίνουν στο Baku και στο Zangelan.»

Ο Pashinyan έθιξε το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ στην διαδικτυακή του ομιλία στη συνάντηση των ηγετών των χωρών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ).

Εκεί δήλωσε ότι ελπίζει να επιτύχει το άνοιγμα της περιφερειακής επικοινωνίας μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και ότι η τριμερής ομάδα που αποτελείται από τους αντιπροέδρους της Ρωσίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν εργάζεται για να ανοίξει τα κανάλια μεταφοράς και ελπίζει να γίνει αυτό με επιτυχία!

"Αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργήσουμε οδική και σιδηροδρομική σύνδεση με τη Ρωσία μέσω του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν και σιδηροδρομική σύνδεση με το Ιράν. Το Αζερμπαϊτζάν θα παρέχει επίσης σιδηροδρομική και οδική σύνδεση με το Ναχτσιβάν μέσω των εδαφών μας" συμπλήρωσε.

Δηλαδή «χρυσώνει» το χάπι με την προοπτική τη εξόδου της Αρμενίας από την γεωπολιτική απομόνωση μέσω των δύο τουρκικών κρατών!

Δήλωσε επίσης ότι η Αρμενία υποστηρίζει το άνοιγμα του συγκοινωνιακού συνδέσμου, ο οποίος θα γίνει και... σύμβολο ειρήνης.

Είπε μάλιστα ότι η Αρμενία είναι έτοιμη να εκπληρώσει τα καθήκοντά της σύμφωνα με τις συμφωνίες σχετικά με το Καραμπάχ και θα δημιουργήσει συνθήκες για μόνιμη και μακροπρόθεσμη ειρήνη στην περιοχή.

Είπατε κάτι;

Ο Pashinyan  είπε: «Θα πρέπει να δηλώσω ότι η έναρξη μιας συνάντησης για την εξομάλυνση των σχέσεών μας με την Τουρκία είναι ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης από αυτή την άποψη» και πρόσθεσε ότι η Ρωσία εξέφρασε την ετοιμότητά της να υποστηρίξει πλήρως αυτήν τη διαδικασία.

Mάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά «είμαστε έτοιμοι για αλλαγή».

Το Ναχτσιβάν είχε χάσει την οδική του σύνδεση με την Τουρκία με τις συμφωνίες που υπογράφηκαν τη δεκαετία του 1920. Ο διάδρομος Zangezur που θα ανοίξει μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του Nakhchivan θα γίνει ένας πολύ σημαντικός σύνδεσμος που θα βελτιώσει τόσο τον άμεσο οδικό όσο και τον σιδηροδρομικό δρόμο μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν, τόσο της χώρας μας όσο και της Ρωσίας, καθώς και τις σχέσεις της Αρμενίας με τη Ρωσία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο  Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη δήλωσή του για το θέμα πρόσφατα, χρησιμοποίησε τη φράση:

"Επιτρέποντας αυτόν τον διάδρομο, η Αρμενία θα απαλλαγεί από τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει στον εαυτό της εδώ και χρόνια".

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilλχαμ Αλίεφ δήλωσε: "Ο διάδρομος Ζανγκεζούρ μπορεί να είναι το νέο ευρασιατικό έργο. Η ΕΕ υποστηρίζει το έργο του διαδρόμου Ζανγκεζούρ. Κρατάμε τα μάτια μας στο διάδρομο Λατσίν, παρακολουθούμε τα πάντα." είπε τονίζοντας τη σημασία του έργου. 

Είναι σαφές πως οι Ρώσοι αλλά και οι Κινέζοι έσπρωξαν για την συμφωνία αυτή, αφού ο διάδρομος Ζανγκεζούρ θα αποτελεί παρακλάδι του Δρόμου του Μεταξιού.

Οι Κινέζοι θα τον χρησιμοποιούν για να μεταφέρουν τα προϊόντα τους μέσω Τουρκίας.

Έτσι και η Τουρκία θα ενταχθεί στον μεγάλο εμπορικό συνδετήριο άξονα ο οποίος αποτελεί το «μακρύ γεωπολιτικό χέρι» της Κίνας.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για «δώρο» εκ Ρωσίας προς την Τουρκία για να ενταχθεί η χώρα πιο εύκολα στον ανατολικό συνασπισμό που δημιουργείται πλέον όχι τόσο αθόρυβα, ως αντίβαρο για την Δύση.

Η συμφωνία αυτή φυσικά αναβαθμίζει κάθετα και το Ιράν, το οποίο θα βρεθεί να έχει άμεση σύνδεση με όλους τους... ενδιαφερόμενους.

 

https://twitter.com/enifti/status/1449906768532975617

 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV