Σήμερα το απόγευμα στις 4:30 υπογράφεται η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε ποια θα είναι τα ανταλλάγματα.

Προβλέπεται να είναι πενταετής και να ανανεώνεται επ΄αόριστον εκτός εάν μία από τις δύο πλευρές την καταγγείλει εγκαίρως πριν την προβλεπόμενη λήξη της.

Η Ελλάδα προσέρχεται σε συμφωνία αυτή, ενώ η Τουρκία έχει υποβάλει επίσημο αίτημα προς τις ΗΠΑ για την προμήθεια 40 νέων F-16 Viper και για τον εκσυγχρονισμό 80 παλαιότερων μαχητικών της τουρκικής αεροπορίας του ιδίου τύπου, επίσης σε επίπεδο Viper.

Πρόκειται για μία συμφωνία αξίας 6 δισεκατομμυρίων $ και θεωρούμε ότι πολύ δύσκολα είπα θα αρνηθούν τόσα χρήματα ειδικότερα από τη στιγμή που χρωστάνε στην Άγκυρα ενάμιση δις δολάρια από την αποπομπή των Τούρκων από το πρόγραμμα των F-35.

Nα υπενθυμίσουμε ότι λίγες ώρες μετά ο Λευκός Οίκος παρενέβη για να προστατεύσει την Τουρκία από το ενδεχόμενο απαγόρευσης πώλησης εξοπλισμών αν και περιλαμβάνεται σε λίστα για χρησιμοποίηση παιδιών σε στρατιωτικές επιχειρήσεις!

Δηλαδή την εξαίρεσε!

Πώς να πιστέψουμε ότι αυτό είναι τυχαίο; Εάν η Τουρκία παραλάβει τα μαχητικά που ζήτησε τότε θα έχει ισοφαρίσει το αεροπορικό πλεονέκτημα που θα αποκτούσε η Πολεμική μας Αεροπορία με μία απλή στρατηγική κίνηση και μάλιστα με αμερικανική βοήθεια.

Συνεπώς γιατί είναι υπογράψουμε μία τέτοια συμφωνία από τη στιγμή που οι ΗΠΑ δεν έχουν ξεκάθαρα αρνηθεί το τουρκικό αίτημα; Ποια είναι εν τέλει τα ανταλλάγματα που μας προσφέρει η Ουάσινγκτον για να θεωρούμε τους εαυτούς μας τόσο προνομιούχους ώστε να δίνουμε στους Αμερικανούς «γη και ύδωρ»;

Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οπότε ζήτησα η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της χώρας από τις ΗΠΑ σοβαρά οπλικά συστήματα, οι Αμερικανοί απλώς μας τα αρνήθηκαν. Συνήθως οι Αμερικανοί μας δίνουν ότι παλαιό και πλέον άχρηστο προς χρήση διαθέτουν και μάλιστα δεν μας τα προσφέρουν δωρεάν.

Συνεπώς ούτε εξοπλιστικά ανταλλάγματα μας δίνουν στην παρούσα συγκυρία.

Η κυβέρνηση μέσω των κύκλων της και της επιρροής που διαθέτει σε διάφορα ΜΜΕ επιχειρεί να πείσει για το ορθό της επιλογής της με επικοινωνιακά τεχνάσματα του στυλ ότι ο Ερντογάν ανησυχεί για την ελληνοαμερικανική συμμαχία και ότι τα αμερικανικά στρατεύματα που θα βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος θα προστατεύουν την ελληνική επικράτεια από τους Τούρκους.

Ουδέν αναληθέστερον.

Ας ρωτήσει κάποιος τους Αφγανούς την άποψη που έχουν περί αυτού.

Τι θα κερδίσουμε τελικά; Μία επιστολή από τον Αμερικανό ΥΠΕξ η οποία θα συνοδεύει την συμφωνία και κατά την κυβέρνηση θα ικανοποιεί απόλυτα τις προσδοκίες της

Η ελληνική πλευρά αναμένει παραγράφους που θα αποτελούν μήνυμα ασφάλειας για την χώρα και έμμεση προειδοποίηση προς την Τουρκία. 

Να σας πούμε τι «βαρύγδουπα» θα αναφέρει η επιστολή:

Ότι οι ΗΠΑ σέβονται την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της Ελλάδας με βάση τις διατάξεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Μάλιστα, θα νιώσουμε πλήρως ασφαλείς…

Μα, οι ΗΠΑ φυσικά και σέβονται την κυριαρχία μας, η Τουρκία δεν την σέβεται.

Αν στην επιστολή έγραφε πως οι ΗΠΑ θα προστατέψουν ακόμα και εν όπλοις της Ελλάδα σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύγκρουσης, εκεί θα άλλαζε το πράγμα. Θα το λέει όμως;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ